Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki: WTO-kokouksella mahdollisuus onnistua

Tiedote 4.9. 2003

Maailman kauppajärjestö WTO:n viides ministerikokous järjestetään Meksikon Cancúnissa 10.-14. syyskuuta. Suomea kokouksessa edustaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäen ja maatalousministeri Juha Korkeaojan johtama neuvotteluvaltuuskunta. Cancún on tärkeä etappi Dohassa vajaa kaksi vuotta sitten käynnistetyissä WTO-neuvotteluissa.

Kyse on tavaroiden, palveluiden ja henkisen omaisuuden kauppaa ja kaupan sääntöjä koskevasta laajasta kokonaisuudesta. Yksi tärkeimmistä neuvotteluaiheista on maatalous. Nykymuodossa Cancúnin kokouksen neuvottelupohja ei ole Suomen hyväksyttävissä. Suomen kanssa samassa tilanteessa ovat myös EU sekä monet maatalouden suuret viejämaat. Ongelmallisimpia kohtia Suomen kannalta ovat vaatimukset maataloustuen leikkaamisesta sekä vientituesta luopumisesta. "Suomalaisten oikeutta kotimaassa tuotettuun kohtuuhintaiseen ruokaan pitää puolustaa. Kehitysyhteistyössä puhutaan oikeudesta lähiruokaan. Sama asia on tärkeä oikeus myös kotimaassa", ministeri Lehtomäki sanoo.

Maataloustukien lopettaminen ei ole myöskään kehitysmaiden etu. Elintarvikkeiden tuonnista täysin riippuvaiset kehitysmaat ja erityisesti niiden kaupunkiväestö hyötyvät teollisuusmaiden tuetun maatalouden tuottamista halvoista elintarvikkeista. "Kaikkia kehitysmaita ei voi niputtaa yhteen. Tuontisuojan ja maataloustukien alentamisesta hyötyisivät ennen kaikkea suuret maataloustuotteiden viejämaat", sanoo ministeri Lehtomäki.

Kahdeksan kuukautta työn alla ollut kiista kehitysmaiden lääkepatenteista saatiin juuri ratkaistuksi. Sopu mahdollistaa lääkkeiden valmistuksen ja kuljettamisen apua tarvitseville, kun maalla ei ole valmistuskapasiteettia valmistaa lääkkeitä AIDS:in ja eräiden muiden tarttuvien tautien hoitoon. Ratkaisua pidetään osoituksena WTO:n jäsenmaiden yhteisestä halusta ja pyrkimyksestä tehdä WTO:n Cancúnin kokouksesta onnistunut.

"Vahva ja toimiva monenkeskinen kauppajärjestelmä on paras ratkaisu kaikille, niin teollisuus- kuin kehitysmaille", Lehtomäki korostaa. "Monenkeskinen kauppajärjestelmä tarjoaa parhaan vaihtoehdon sekä teollisuus- että kehitysmaiden markkinoille pääsylle. WTO-järjestelmä tulee säilyttää tehokkaana tulevaisuudessakin, se on paras ratkaisu myös pienemmille ja köyhemmille maille", ministeri Lehtomäki kiteyttää.


Lisätietoja: virkamiessihteeri Okko-Pekka Salmimies p. 09 - 160 56171, 040 735 6545, lehdistöavustaja Anna Tonttila p. 09 - 160 55356, 040 5131 669.












Valtuuskunnan kokoonpano

WTO