Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lehtomäki Lähi-itään

Tiedote 189/2003 28.8.2003


Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki vierailee Israelissa ja palestiinalaisalueilla 31. elokuuta - 2. syyskuuta.

"Nyt on tärkeää, jännittyneestä tilanteesta huolimatta, osoittaa Suomen tuki tiekartan toimeenpanolle ja väkivaltaisuuksien lopettamiseen tähtääville pyrkimyksille. Osapuolten tulee nyt luoda alueelle olosuhteet, jotka mahdollistavat paluun tähän tavoitteeseen johtavaan poliittiseen prosessiin", ministeri Lehtomäki toteaa.

Palestiinalaisalueilla ministeri Lehtomäki vihkii käyttöön Suomen rahoituksella Betlehemiin rakennetun kulttuurikeskuksen (Ad Dar Cultural and Conference Center). Kyseessä on osa vuonna 1995 perustettua Betlehemin kansainvälistä keskusta, joka pyrkii luomaan yhteistyötä ja ymmärrystä eri kulttuurien välillä. Kulttuurikeskuksen on suunnitellut akateemikko Juha Leiviskä. Lisäksi ministeri vierailee Aidan pakolaisleirissä Betlehemissä.

Lehtomäen ohjelmaan palestiinalaisalueilla kuuluvat myös keskustelut palestiinalaishallinnon ulkoministerin Nabil Shaathin sekä suunnitteluministerin Nabil Kassisin kanssa Suomen ja palestiinalaishallinnon välisistä suhteista, kehitysyhteistyöstä sekä rauhanprosessin tilasta.

Israelissa ministeri Lehtomäen isäntänä toimii kauppa- ja teollisuusministeri Ehud Olmert. Lähi-idän poliittisen tilanteen lisäksi ministereiden tapaamisessa on tarkoitus käsitellä maiden kahdenvälisten suhteiden kehittämistä, mukaanlukien kaupallis-taloudelliset suhteet. Israel on Suomen kolmanneksi suurin vientikohde Lähi-idässä sekä ylivoimaisesti suurin tuontimaa alueella.

Lehtomäen vierailu alueelle on ensimmäinen suomalainen ministeritason vierailu sitten tammikuun 2000, jolloin oikeusministeri Johannes Koskinen vieraili alueella.

Lisätietoja: ministerin erityisavustaja Satu Mäki, puh. 09 160 56306, 040-829 3298, ja lähetystöneuvos Jarno Syrjälä, Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan yksikkö, puh: 09 160 55406.












kulttuuri