Tuomio lääkkeiden rinnakkaistuontia koskevassa asiassa


Valtioneuvosto
Tiedote 133/2003
6.5.2003



Euroopan yhteisöjen tuomioistuin antaa torstaina 8. toukokuuta tuomionsa suomalaisessa lääkkeiden rinnakkaistuontia koskevassa asiassa. Ratkaisuehdotus liittyy korkeimman hallinto-oikeuden tekemään ennakkoratkaisupyyntöön asiassa, jossa asianosaisena on Paranova Oy.

Ennakkoratkaisupyynnössä on pääasiassa kysymys siitä, voidaanko rinnakkaistuotavan lääkevalmisteen myyntiluvan katsoa lakanneen automaattisesti ja välittömästi, jos lääkevalmisteen suoratuoja on peruuttanut päämyyntiluvan muista kuin lääkkeen tehoon ja turvallisuuteen liittyvistä syistä. Lisäksi korkein hallinto-oikeus kysyy, onko tietyillä lääkevalmisteiden koostumukseen ja vaikutuksiin, jälkivalvontaan ja rinnakkaistuotavan lääkevalmisteen käytön yleisyyteen liittyvillä seikoilla vaikutusta asian arviointiin.

Suomi katsoi asian kirjallisessa vaiheessa ja yhteisöjen tuomioistuimessa 10.10.2002 järjestetyssä suullisessa käsittelyssä, että rinnakkaistuotavan lääkevalmisteen myyntiluvan on voitava aina katsoa lakanneen automaattisesti ja välittömästi suoratuojan peruutettua myyntilupansa. Tätä perusteltiin ennen kaikkea lääkevalmisteen laadun, tehon ja turvallisuuden valvontaan liittyvillä seikoilla.

Yhteisöjen tuomioistuimen julkisasiamies Francis Jacobs antoi ratkaisuehdotuksensa asiassa 12.12.2002. Julkisasiamiehen ratkaisuehdotus on julkisasiamiehen itsenäinen kannanotto yhteisön oikeuden oikeasta tulkinnasta eikä se sido yhteisöjen tuomioistuinta sen laatiessa tuomiota.

Yhteisöjen tuomioistuimen tuomiot ja julkisasiamiesten ratkaisuehdotukset ovat luettavissa internetistä yhteisöjen tuomioistuimen kotisivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Tuomiot tulevat kotisivuille yleensä niiden julistamispäivänä iltapäivän aikana. Asian numero on C-113/01.


Lisätietoja: yksikön päällikkö Tuula Pynnä, ulkoasiaministeriö, p. (09) 1605 5709













EU
kansainvälinen oikeus