Finland kartlägger sin beredskap att delta i utbildningen av irakiska poliser


Statsrådets informationsenhet
Pressmeddelande 313/2003


24.10.2003

Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott behandlade vid sitt sammanträde fredagen den 24 oktober Finlands eventuella deltagande i utbildningen av irakiska poliser.

FN:s säkerhetsråd antog den 16 oktober 2003 enhälligt resolution 1511 om Irak. I resolutionen bemyndigas och uppmanas FN:s medlemsländer att delta i eftervården efter kriget i Irak.

I resolutionen betonas vikten av att man skapar en effektiv polisstyrka för att upprätthålla lag, ordning och säkerhet samt för att stärka kampen mot terrorismen. FN kallar medlemsländerna samt internationella och regionala organisationer att delta i utbildningen och utrustandet av den irakiska polisen och säkerhetsstyrkorna.

Förenta Staterna, Storbritannien och Tyskland har i samarbete med några andra länder inlett arbetet med att utveckla ett utbildningsprogram för den irakiska polisen som kommer att genomföras både i Irak och utanför landet.

Det beslutades att de länder som planerar utbildningen informeras om att Finland utreder sin beredskap att delta i den. Samtidigt betonades behovet av koordinering av polisutbildningen från FN:s sida.

Vid sammanträdet diskuterades även förberedelserna inför toppmötet mellan EU och Ryssland. Toppmötet hålls i Rom den 6 november.

Ytterligare information ges av avdelningschef Markus Lyra, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5032
















EU
Venäjä
YK