Finland och Lettland sammankallade EU:s och Vitrysslands utrikesministrar

Pressmeddelande 285/2015
14.12.2015

Finlands och Lettlands utrikesministrar var värdar för det första informella mötet mellan EU:s utrikesministrar och Vitrysslands utrikesminister Vladimir Makei den 14 december 2015. Vid mötet betonade minister Makei Vitrysslands utfästelse till att främja mänskliga rättigheter och demokrati i landet. Flera EU-utrikesministrar poängterade viktigheten av konsekvent agerande i syfte att stärka rättsstaten, inkl. avskaffandet av dödsstraff, för att dialogen ska kunna främjas.   

I höst har Vitryssland gjort sådana positiva framsteg som EU önskat. De sista politiska fångarna befriades i augusti. Stämningen var lugn under presidentvalet i oktober. EU beslutade därför att förlänga de restriktiva åtgärderna mot Vitryssland ända till den 29 februari 2016, men avbryter samtidigt de flesta av dem för fyra månaders tid.

EU uppmuntrar Vitryssland till en positiv utveckling genom att öppna en dialog. Mötet understödde EU:s mål om en direkt och öppen dialog med Vitryssland.

Ytterligare information: Raili Lahnalampi, utrikesministerns kabinettchef, tfn +358 50 550 7546, och Päivi Peltokoski, enhetschef, Enheten för Östeuropa och Centralasien, tfn +358 295 351 523.

EU
demokratia
ihmisoikeudet