Finlands ambassadör i Damascus besöker Bagdad

Finlands ambassadör i Damascus, Antti Koistinen, som tillsvidare i regionen handhar ärenden rörande Irak, besöker Bagdad 27.6.-1.7. tillsammans med Finlands honorära generalkonsul i Amman, dr Rakan Rusheidat. Avsikten med resan är att bekanta sig med läget i Bagdad och inspektera Finlands ambassadfastighet, där lokala krafter reparerat delvis de skadorna som uppstod vid plundring under Irakkriget.
Under resan skall man även förbereda det besök som en sk. en tekniskt delegation från utrikesministeriet skall göra med syfte att öppna ambassaden. Säkerhetssituationen i Bagdad är fortfarande dålig. Administrationen är i besättningsmakternas händer och det finns i praktiken ingen irakisk förvaltning. Utländska beskickningar i Bagdad har för närvarande inte diplomatisk immunitet, så den tekniska delegationens besök har flyttats till början av hösten för att man närmare kan utreda förutsättningarna för att köra igång ambassadens verksamhet,

Ytterligare information: ambassadör Anti Koistinen, tel. +963 11 333 8670, fax +963 11 373 4740, attaché Jussi Soini, Enheten för Mellanöstern och Nordamerika, tel. 09 1605 56364, e-post: [email protected].