Minister Paula Lehtomäki till Polen och Tjeckien för att främja exporten


Pressmeddelande 240/2003
1.10. 2003


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki avlägger den 6-9 oktober ett besök i Polen och Tjeckiska republiken för att främja exporten. Minister Lehtomäki leder den affärsdelegation som består av representanter för 22 finländska företag från olika sektorer inom näringslivet och deltar i Warszawa och Prag i tillställningar som marknadsför Finlands exportutbud och främjar finländska företags kontakter och skapande av nätverk med det polska och tjeckiska näringslivet.

Affärsmannadelegationen leds av Patria Abp:s VD Jorma Wiitakorpi. En särskild hållpunkt både i Polen och Tjeckien är Patria Abp:s projekt att exportera den nya generationens bepansrade hjulfordon till de båda länderna. För Polens del är projektet om leverans av 690 fordon redan på väg att genomföras, i Tjeckien pågår en anbudsinfordran. I Warszawa träffar minister Lehtomäki bland annat vetenskapsminister Michal Kleiber, som är ordförande för motköpskommissionen. I Prag träffar Lehtomäki arbets- och socialminister Zdenek Skromach och handels- och industriministeriets biträdande minister för industripolitik, Václav Srba.

I minister Lehtomäkis program ingår dessutom andra särskilda möten i Warszawa och Prag. I Warszawa träffar hon Polens Europaminister Danuta Hübner för att diskutera regeringskonferensen, som inleds den 4 oktober, Polens förberedelser inför anslutningen till EU och andra aktuella Europafrågor.

Närmare upplysningar: För den polska delen ambassadråd Ari Tasanen, tfn 09 160 55630, för den tjeckiska delen forskare Ari Siren, tfn 09 160 55278, och under resan ministerns tjänstemannasekreterare Okko-Pekka Salmimies, tfn 040 735 6545.








EU