Minister Lehtomäki deltar i FN:s toppmöte om informationssamhället och träffar WTO:s ledning


Pressmeddelande 298/2003
8.12.2003


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki deltar den 10-11 december i FN:s toppmöte i Genève som behandlar utvecklingen av informationssamhället. Finlands delegation leds av republikens president Tarja Halonen. Minister Lehtomäki samt trafik- och kommunikationsminister Leena Luhtanen fungerar som delegationens vice ordförande.

I Genève deltar minister Lehtomäki i paneldebatter, där man presenterar olika länders och regioners erfarenheter av och syn på informationssamhällets utveckling och samarbetsmöjligheter med utvecklingsländer. Finland presenterar sig vid det forum som anordnas i samband med toppmötet även genom en utställning om finska informationssamhället och dess utveckling samt med en paneldebatt om hur informationssamhället och välfärdssamhället kan sammankopplas.

Avsikten är att man i Genève skall godkänna en politisk förklaring i vilken man nedtecknat FN:s medlemsländers gemensamma vision och gemensamma principer för informationssamhällets globala utveckling. I Genève kommer man även överens om en handlingsplan för genomförande av förklaringens principer på det globala, regionala och nationella planet.

Dessutom ingår möten som anknyter till förhandlingssituationen inom Världshandelsorganisationen WTO i ministerns program. På dagordningen finns ett möte med WTO:s generaldirektör Supachai Panitchpakdi samt ordföranden för WTO:s allmänna råd, Carlos Perez del Castillo. Vid dessa möten diskuteras förhandlingarnas nuläge och granskas framstegen i förhandlingsfrågorna inom de olika sektorerna.

FN:s toppmöte om informationssamhället är tvådelat och mötets andra del hålls i Tunis den 16-18 november 2005.

Närmare upplysningar: ministerns tjänstemannasekreterare Okko-Pekka Salmimies, tfn 040 7356545.

Närmare information på finska om Finlands delegation, ställningstaganden och beredningen av toppmötet om informationssamhället finns på formin.finland.fi/wsis(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).














WTO
YK
tietoyhteiskunta