EUs råd för allmänna ärenden 18.2.2002: Polisoperationen på Västra Balkan, terrorism och situationen i Zimbabwe


EUs råd för allmänna ärenden, som sammanträder 18.2.2002 i Bryssel, skall besluta om huruvida FNs internationella polisoperation IPTF på Västra Balkan skall övertas av EU. När FN-underställda IPTFs mandatperiod utgår, är det meningen att grunda en polismission för EU (EU Police Mission, EUPM) för att fortsätta dess arbete. Finland stöder en aktiv roll för EU i IPTFs fortsatta operationer. EUPM kan ses som en del av en mera omfattande verksamhet för att förstärka rättstaten, något som redan kommissionens program påbjuder. Kostnaderna för att starta EUPM, avsedd att verka i tre år, beräknas uppgå till ca 14 miljoner euro och de övriga kostnaderna för själva mandatperioden till 38 miljoner euro. Målsättningen är att finansieringen av EUPM i huvudsak skulle ske genom den gemensamma budgeten.

Rådet för också sin årliga debatt om prioriteterna i EUs utrikesrelationer. De största förändringarna jämfört med föregående år är terrorattackerna och unionens förberedelser för att bli verksamhetsduglig inom krishanteringen. Centrala prioriteter är kampen mot fattigdom, konfliktförhindrande och krishanteringens finansiering.

Angående bekämpandet mot terrorism har EU startat en utredning hur sk. tredje länder utanför unionen förhåller sig till terrorismen och till samarbetet i kampen mot terrorismen. Rådet skall göra en rapoport över situationen. Det har även diskuterats möjligheten att i avtal mellan unionen och tredje länder bifoga en klausul om en förbindelse att delta i samarbetet mot terrorism. Finland har utgått från det att unionen bör stöda och bistå de samarbetsvilliga regeringat som inte har tillräcklig kapacitet att bekämpa terrorism. EU strävar att korrdinera sin verksamhet att bistå dessa tredje länder även på internationella fora, särskilt inom FNs säkerhetsråds kommitté för bekämpande av terrorism (CTC). I biståndsprogramemt är det viktigt att man beakta människorättssynvinkeln.

Rådet behandlar dessutom Zimbabwe, där läget med tanke på demokrati och människorätt har försämrats. Man skall också bedöma EUs påverkningsmöjligheter, bl.a möjligheterna att delta som valobservatör vid landets presidentval. Zimbabwe inbjöd 4.2.2002 EU:s gemensamma valobservationskommission för Afrika, Karibien och Stilla havet att följa med valet. EU-länder som inte inbjöds var Finland, Sverige, Danmark, Storbritannien, Tyskland och Nederlädnerna. EU har poängterat att unionen står enig när det gäller valobservation. EU har redan tidigare beslutat att vidta särskilda sanktioner mot Zimbabwe om landets regering förhindrar EUs valobservation eller stoppar internationella medier att fritt bevaka valet. I praktiken skulle sanktionerna innebära att visumförbud till Europa för Zimbabwes president och hans närmaste krets samt nedfrysning av deras tillgångar.

Rådet skall dessutom behandla följande ärenden: Situationen i Mellan-östern, förberedelserna för Europeiska rådet i Barcelona, kommissionens diskussionsdokument om finansieringsspörsmål vid utvidgningen samt kommissionens updaterade kohesionsrapport om hur den ekonomiska och sociala integrationen fortskridit.

Ytterligare information: Utrikesministeriet, Europa-linjen, ambassadrådet Anne Huhtamäki, tel. 1341 6097, och politiska avdelningen, attaché Ritva Hautanen, tel. 1341 5018.










EU
YK
kriisinhallinta
ulko- ja turvallisuuspolitiikka