Utvidgningen huvudtema i EU:s råd för allmänna ärenden


EU:s utvidgning och i synnerhet unionens förhandlingsposition för jordbrukets del är huvudtema i EU:s råd för allmänna ärenden den 10 juni i Luxemburg. Finland representeras vid rådets möte av utrikesminister Erkki Tuomioja och utrikeshandelsminister Jari Vilén.

Ordförandens målsättning är att nå samförstånd om hur man angående de positioner som behandlar jordbruket kan anteckna direktstöd åt nya medlemsstater i EU:s. I kommissionens förslag ligger tyngdpunkten på utvecklingsfinansiering av landsbygden i stället för på direkta stöd. EU borde sträva efter en gemensam ståndpunkt om jordbruket som bygger på komissionens förslag enligt den sk. vägkartan ännu under Spaniens ordförandeperiod. Om man inte kan nå gemensam ståndpunkt, uppskjuts förhandlingarna med ansökarländerna till hösten. Finland understöder ordförandets strävan att nå en gemensam ståndpunkt. Det skulle föra förhandlingarna framåt, och man kunde följa sin s.k vägkarta och tidtabell.

Ytterligare kan rådet eventuellt ta upp Bulgariens och Rumäniens ställning i utvidgningsprocessen. Enligt Finland borde man efter Europeiska rådets anslutningsbeslut i Köpenhamn ge ett klart politiskt besked att EUs förbinder sig till utvidgningsprocessen också för de länder som fortfarande förhandlar med EU. Rådet behandlar eventuellt också uppföljningen av hur ansökarländerna reformsträvanden framskridit bl.a i och veterinärmedicin och växthälsa och rätts- och inrikesärenden. Nu i slutet av utvidgningsförhandlingarna är det viktigt att man följer och övervakar hur ansökarländer uppfyller sina förpliktelser och hur de verkställer gemenskapens lagstiftning.

Efter rådet för allmänna ärenden arrangeras 10-11.6. i Luxemburg gemensamma utvidgningsförhandlingar mellan EU och utvecklingsländerna.


Ytterligare information: Utrikesministeriet, Europalinjen, ambassarådet Anne Huhtamäki, tel. 09-1605 6097 och ambassarådet Tuula Svinhufvud, tel. 09-1605 5073.









EU