Julkisasiamiehen ratkaisuehdotus suomalaisessa ulosottoa koskevassa asiassa

Valtioneuvoston tiedotusyksikkö Tiedote 339/2003 19.11.2003


Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen julkisasiamies Francis Jacobs antaa torstaina 20. marraskuuta ratkaisuehdotuksensa ulosottoa koskevassa suomalaisessa asiassa.

Ennakkoratkaisupyynnössä on kysymys siitä, onko EY 18 artiklan vastaisena pidettävä sellaista kansallista lainsäädäntöä, jonka mukaan eläkkeestä ulkomaille jälkikäteen maksettavaa veroa ei ulosmittauksessa oteta ennakonpidätyksen tavoin etukäteen huomioon. EY 18 artikla koskee unionin kansalaisten vapaata liikkuvuutta.

Suomi katsoi asian kirjallisessa vaiheessa ja yhteisöjen tuomioistuimessa 25.9.2003 järjestetyssä suullisessa käsittelyssä, että Suomessa voimassa oleva järjestelmä on yhteisön oikeuden mukainen. Suomen ulosottojärjestelmässä jälkikäteen maksettavat verot huomioidaan siinä vaiheessa, kun ne tosiasiallisesti maksetaan. Tämä koskee sekä ulkomaisia että kotimaisia jälkikäteen maksettavia veroja.

Julkisasiamiehen ratkaisuehdotus on julkisasiamiehen itsenäinen kannanotto yhteisön oikeuden oikeasta tulkinnasta eikä se sido yhteisöjen tuomioistuinta sen laatiessa tuomiota. Yhteisöjen tuomioistuimen tuomio julistetaan myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Julkisasiamiesten antamat ratkaisuehdotukset ovat luettavissa internetistä yhteisöjen tuomioistuimen kotisivuilta osoitteesta www.curia.eu.int/jurisp/cgi-bin/form.pl?lang=fi. Ratkaisuehdotukset tulevat kotisivuille yleensä niiden julistamispäivänä iltapäivän aikana. Asian numero on C-224/02.


Lisätietoja: EU-tuomioistuinasioiden johtaja Tuula Pynnä, ulkoasiainministeriö, p. (09) 1605 5709











EU
kansainvälinen oikeus