Generaladvokatens förslag till avgörande i ett mål gällande avfallsdirektivet och begreppet avfall

Statsrådets kommunikationsavdelning
Pressmeddelande 398/2012
12.12.2012

Torsdagen den 13 december ger generaladvokaten vid Europeiska unionens domstol Juliane Kokott sitt förslag till avgörande i mål C-358/11, Lapplands NTM-central. Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har begärt förhandsavgörande i ett mål som gäller miljökonsekvenserna av en spångbelagd stig i Raittijärvi i Lappland. Som underlag för stigen har använts stolpar som impregnerats med en s.k. CCA-lösning. Stolparna har tidigare använts som telefonstolpar.

De frågor som HFD ställt i sin begäran om förhandsavgörande handlar bland annat om huruvida dessa trästolpar i sin nuvarande användningsform som underlag för en spångbelagd stig enligt unionsrätten är avfall, och vilken inverkan unionens kemikalielagstiftning (den s.k. REACH-förordningen) eventuellt har vid bedömningen av frågan. HFD har också lyft fram frågor om förhållandet mellan unionens kemikalielagstiftning och den nationella miljöskyddslagstiftningen.

Finland har ansett att REACH-förordningen kan ha betydelse i sådana situationer som i huvudmålet när man bedömer när avfall upphör att vara avfall i enlighet med artikel 6.1 i rådets direktiv om avfall (2008/98/EG). Finland har också ansett att man genom REACH-förordningen har harmoniserat kraven om tillverkning, utsläppande på marknaden och användning, så att återanvändningen av stolpar som impregnerats med CCA-lösning i enlighet med förordningen inte kan förhindras med stöd av nationella miljöskyddsbestämmelser. Det finns en uttömmande förteckning över tillåtna användningsändamål för CCA-behandlat virke i REACH-förordningen. Användningen av CCA-behandlat virke som underlag och rullar i en spångbelagd stig kan jämställas med användning i brokonstruktioner eller alternativt som stödkonstruktioner i jord, som nämns i REACH-förordningen.

Generaladvokatens förslag till avgörande är ett självständigt ställningstagande av generaladvokaten om en korrekt tolkning av unionsrätten, och det binder inte EU-domstolen när den ska avfatta domen. EU-domstolens dom avkunnas vid en tidpunkt som meddelas senare.

Generaladvokatens förslag till avgörande kan läsas på domstolens webbplats www.curia.europa.eu, i regel den dag de avkunnats.


Ytterligare information: Liisa Reunanen, lagstiftningssekreterare, utrikesministeriet, tfn 09–1605 5712

 

EU
kansainvälinen oikeus