Regeringen behandlade förslagen om unionens nya utrikespolitik


Statsrådet
Pressmeddelande 129/2003
30.4.2003



Statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott höll sitt konstituerande möte onsdagen den 30 april och behandlade därefter tillsammans med republikens president de artiklar i EU:s framtidskonvents utkast till konstitutionellt fördrag som gäller unionens yttre förbindelser. EU-ministerutskottet hade tidigare på morgonen behandlat samma ärende. Dessutom fick det utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet för kännedom en översikt av den aktuella situationen i fråga om Irakkrisen.

I utkastet till konstitutionellt fördrag har artiklarna om unionens yttre förbindelser sammanförts till en helhet, vilket Finland betraktar som en klarläggande reform. I syfte att förbättra den bild som ges av unionen utåt och följdriktigheten i fråga om de olika delområdena inom de yttre förbindelserna innehåller utkastet ett förslag till skapande av en befattning som unionens utrikesminister. Förslaget går ut på att en och samma person skall sköta unionens nuvarande höga representants uppgifter och uppgiften som kommissionär för yttre förbindelser. Förslaget kan i princip godkännas av Finland, dock med det förbehållet att utrikesministern inte bör vara ordförande i rådet för yttre förbindelser och att skapandet av befattningen inte får innebära att kommissionens rättigheter inskränks eller att den nuvarande gemenskapsverksamheten begränsas.

Finland anser att man i samband med att unionen utvidgas måste se till att unionens yttre agerande är effektivt. Detta kan ske genom att man mestadels övergår till användning av omröstning med kvalificerad majoritet. Man bör dock inom beslutsfattandet bevara möjligheten att utnyttja s.k. nödbromsförfarande, vilket innebär att besluten i Europeiska rådet skall vara enhälliga när det gäller frågor av stor nationell vikt. Besluten inom säkerhets- och försvarspolitiken skall, liksom hittills, vara enhälliga.

Medverkan i krishanteringsuppdrag och ställandet av resurser till unionens förfogande skall också i framtiden basera sig på frivillighet.

Enligt Finlands åsikt kan definitionen på unionens nuvarande krishanteringsuppdrag preciseras i enlighet med utkastet. Uppdragen föreslås inbegripa också insatser för nedrustning, utbildnings- och stödinsatser inom försvarssektorn, konfliktförebyggande insatser, stödåtgärder på begäran av en tredje stat i kampen mot terrorism samt stabiliseringsoperationer efter konflikter.

Enligt Finlands uppfattning har de civila krishanteringsuppdragen inte behandlats tillräckligt ingående i utkastet till konstitutionellt fördrag. Därför kommer Finland att föreslå att ett helt nytt kapitel om civil krishantering skall tas in i unionsfördraget.

I utkastet till konstitutionellt fördrag ingår en tanke på att krävande militära uppdrag skall handhas i en trängre krets inom ramen för ett s.k. strukturerat samarbete. Ett sådant förslag är ägnat att snarare försvaga än förstärka unionens gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik. Finland föredrar att det stärkta samarbetet inte utsträcks att gälla försvarssektorn och vi förutsätter under alla omständigheter att man också i detta eventuella samarbete följer minst det nuvarande fördragets bestämmelser om stärkt samarbete när det gäller medlemsstaternas antal, öppenhet och beslutsfattande.

Finland understöder förslaget om införande av en s.k. solidaritetsklausul i det konstitutionella fördraget. Tillämpningen av klausulen skall basera sig på ett medlemslands egen begäran. Bakgrunden till solidaritetsklausulen är medlemsländernas önskan att utnyttja unionens olika instrument när det gäller att skydda civilbefolkningen och de demokratiska institutionerna vid eventuella hot om terrorism samt att bistå en medlemsstat i hanteringen av följderna av terrorattacker.

Finland stöder utvecklandet av EU:s politik gällande försvarsmateriel samt det förslag om inrättande av en byrå för försvarsmateriel och strategisk forskning som läggs fram i utkastet till konstitutionellt fördrag.

Ytterligare information: avdelningschef Markus Lyra, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5032.




















EU
ulko- ja turvallisuuspolitiikka