EU:s utrikesministrar ska diskutera Ryssland, Mellanöstern, Syrien, Västra Balkan och EU:s transatlantiska relationer

Pressmeddelande 293/2012
7.12.2012

Europeiska unionens utrikesministrar sammanträder i Bryssel den 10 december. Utrikesminister Erkki Tuomioja företräder Finland vid mötet. På mötets dagordning står Ryssland, fredsprocessen i Mellanöstern, Västra Balkan, EU:s södra grannskap och EU:s relation till USA.

Utrikesministrarna ska diskutera relationerna mellan EU och Ryssland inför det kommande EU–Ryssland toppmötet som ordnas den 21 december i Bryssel.

Diskussionen om Västra Balkan, och särskilt om Serbien och Kosovo, förbereder den diskussion om EU:s utvidgning som ska föras i rådet för allmänna frågor den 11 december. Serbien och Kosovo har genom EU:s förmedling fört en dialog för att normalisera sin relation.

I diskussionen om fredsprocessen i Mellanöstern ska utrikesministrarna ta upp den senaste tidens utveckling sedan resolutionen om att ge Palestinas observatörsstatus i FN godkändes genom omröstning i generalförsamlingen i november. Också situationen i Gaza kommer att tas upp. Syrien är det huvudsakliga diskussionsämnet när man behandlar EU:s södra grannskap. Man ska också diskutera den senaste tidens utveckling i Egypten och EU:s stöd till Libyen.

Rådet ska diskutera framtidsutsikter och tyngdpunkter i EU:s relation till USA efter presidentvalet i USA.

Som uppföljning till den diskussion som fördes om Ukraina i rådet för utrikes frågor i november, ska rådet besluta om hur relationen mellan EU och Ukraina ska utvecklas, bland annat i ljuset av parlamentsvalet som hölls i Ukraina i slutet av oktober.

För mera information: ambassadrådet Johanna Birkstedt, tfn 040 352 3556, utrikesministerns diplomatiska rådgivare Krista Napola, tfn 040 590 7973

Venäjä