11.4.2024

Ukraina: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Poistu välittömästi maasta

Ajankohtaista

Ulkoministeriö suosittelee poistumaan maasta. Jos kuitenkin päätät matkustaa tai jäädä Ukrainaan,
seuraa Suomen Kiovan –suurlähetystön ja ulkoministeriön tiedotuskanavia ja tee matkustusilmoitus.
Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta www.matkustusilmoitus.fi.

Ukrainan turvallisuustilanne Venäjän käynnistämän hyökkäyssodan vuoksi vaihtelee maan eri alueilla ja voi
muuttua nopeasti koko maassa. Mikäli läsnäolon jatkaminen maassa on välttämätöntä, on syytä
tiedostaa tähän liittyvät riskit sekä varmistaa turvallinen liikkuminen ja majoitus alueella. Ota
riittävän kattava matkavakuutus. On kuitenkin syytä huomioida, että ns. perustason vakuutukset eivät
yleensä ole voimassa konfliktialueella, ja avun saaminen voi olla erittäin hankalaa.

Ukrainan läntiset naapurimaat ottavat vastaan runsaasti ihmisiä Ukrainasta ja naapurimaiden kautta
kuljetetaan myös apua Ukrainaan päin. Läntiset raja-alueet ovat olleet ajoittain ruuhkautuneita ja
tilanteet voivat olla vaikeasti ennakoitavissa. Lisäksi siviili-ilmailu on edelleen Ukrainassa kiellettyä ja siten esim. lääkinnällisiä evakuointilentoja ei voida toteuttaa.

Mikäli menet Ukrainaan vapaaehtoisena auttamaan ja allekirjoitat sopimuksia Ukrainan viranomaisten kanssa,
tarkista sopimusehdot huolellisesti. Ulkoministeriö ei voi avustaa tällaisten sopimusten tekemisessä tai niistä irrottautumisessa.

Ukrainassa on ulkonaliikkumiskielto klo 00:00-05:00 välisenä aikana.

Edustuston asiakaspalvelu on suljettu. Ulkoministeriön mahdollisuus tarjota tällä hetkellä konsulipalveluita Ukrainassa oleville on
hyvin rajallinen.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Vältä kaikkea matkustamista Ukrainaan ja poistu välittömästi maasta. Edustuston asiakaspalvelu on suljettu. Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti: [email protected]
Venäjän hyökkäyksen johdosta turvallisuustilanne koko Ukrainassa on äärimmäisen vaarallinen .
Krimin autonomisen tasavallan alueella ja muilla Venäjän valtaamilla alueilla tilanne on vaarallinen. Liikenneyhteydet Krimin niemimaalle toimivat huonosti tai ovat kokonaan poikki. Kaikkea matkustamista Krimin autonomisen tasavallan alueelle on vältettävä. Edustusto ei voi antaa konsuliapua Krimille.

Suomen kanta on, että kansainvälisen oikeuden mukaisesti Krim kuuluu Ukrainaan. Ukrainan lain mukaan Krimille ei saa saapua luvatta Venäjän kautta.

Kaikkialta Ukrainasta on pyrittävä poistumaan välittömästi varovaisuutta noudattaen. Venäjän aloitettua sotatoimet Ukrainaa vastaan koko Ukrainan alueelta on poistuttava välittömästi. Kehotamme välttämään suuria väkijoukkoja ja seuraamaan paikallisviranomaisten tiedotusta ja toimimaan heidän ohjeidensa mukaisesti.

Passista on pidettävä hyvää huolta. Kaupungilla liikkuessa passi tai passikopio pitää olla mukana. Huolehdi että passisi ja matkavakuutuksesi on voimassa. Viranomaisilla on oikeus tarkastaa henkilöllisyystodistuksia.

Pankkijärjestelmässä ja tietoliikenneyhteyksissä saattaa esiintyä merkittäviä häiriöitä.

Yleiset hätänumerot eivät välttämättä toimi sotatoimien vuoksi:
Palokunta 101
Poliisi 102
Ambulanssi103

Rikollisuus

Sotatila voi aiheuttaa tavanomaisen matkailijoihin kohdistuvan rikollisuuden, kuten näpistysten, varkauksien ja huijausten, ohella uudentyyppistä rikollisuutta: kiskontaa, ryöstelyä, väkivaltarikoksia ja ihmiskauppaa.

Ukrainan rahayksikkö on hryvnja. Hryvnoja ei voi vaihtaa etukäteen Ukrainan ulkopuolella. Pankkien toiminnassa Ukrainassa saattaa olla häiriöitä.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Kaupunkien väliset liikenneyhteydet saattavat olla sodan vuoksi puutteellisia, poikkeavia tai niitä ei ole. Valtaväylät saattavat ruuhkautua -ja matkustaminen maanteillä ei ole turvallista. Tilanne juna- ja bussiasemilla - saattaa ajoittain olla kaoottinen.

Teiden kunto vaihtelee ja huononee mitä kauemmas mennään pääkaupungista ja pääteistä. Opasteita ja tienviittoja on niukalti. Polttoaineista saattaa olla pulaa. Sotatilan vuoksi teillä on tarkastuspisteitä. Liikkuminen yöaikaan klo 00:00-05:00 välisenä aikana on kielletty ulkonaliikkumiskiellon vuoksi.

Luonnonolot

Ilmastoltaan Ukraina on mannermainen. Kesät ovat usein kuumia ja talvet joskus hyvinkin kylmiä. Maan koosta johtuen ilmasto-olosuhteet myös vaihtelevat

Luonnonkatastrofit ovat harvinaisia Ukrainassa. Karpaateilla on lumivyöryjen mahdollisuus otettava huomioon talvisin. Tulvia esiintyy erityisesti keväisin.

Terveys

Sota saattaa aiheuttaa suuria ongelmia infrastruktuurin toiminnalle ja välttämättömyystarvikkeiden saatavuudelle. Ruoka, juomavesi ja lääkkeet voivat loppua. Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä , raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Maasta poistuvia kehotetaan varaamaan matkustamiseen huomattavasti tavanomaista enemmän aikaa.

Ukrainassa julkisen terveydenhoidon taso on heikko ja sairaaloiden varustelutaso on vaatimaton ja sodasta johtuen kuormitettu.Yksityisklinikoiden aukiolo on epävarmaa. Maasta poistuvan on varattava mukaan omat lääkkeet ja terveystarvikkeet.

Matkailijalla tulee aina olla voimassa Suomesta otettu matkavakuutus. Sen tulisi kattaa vakavan sairaus- tai onnettomuustapauksen yhteydessä lentoevakuointi Suomeen. Koska hoito maksetaan usein ensin käteisenä tai luottokortilla, kannattaa tähänkin varautua.

Sota lisää ydinvoimaonnettomuuden tai -terrorin riskiä.

Maahantulosäännökset

Vältä kaikkea matkustamista Ukrainaan.

Ukrainaan julistetun sotatilan ja koronatilanteen johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteita, suurlähetystön verkkosivuja ja sosiaalista mediaa.

Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevista linkeistä: https://dpsu.gov.ua/en/border-crossing-by-foreigners-and-stateless-persons/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

https://finlandabroad.fi/web/ukr/ajankohtaista

Tulliasioista saa tietoa Ukrainan rajaviranomaisen sivuilta (http://dpsu.gov.ua/en/).

Maahantulomääräyksistä saa lisää tietoa Ukrainan viranomaisten verkkosivuilta (http://mfa.gov.ua/ua).

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].