Kausityönteko viisumilla

Työskennelläksesi Suomessa tarvitset normaalisti oleskeluluvan. Kausityöntekoa varten et kuitenkaan tarvitse oleskelulupaa vaan viisumin.

Uutta EU:n kausityödirektiiviin perustuvaa kausityölakia sovelletaan 1.1.2018 lukien Suomessa tehtävään kausiluonteiseen työhön. Kausityölakia ei sovelleta luonnonmarjanpoimintaan, koska luonnonmarjanpoiminta ei tapahdu työsuhteessa. Luonnonmarjanpoiminta tapahtuu entiseen tapaan aiesopimuksen ja ennakkoselvitysmenettelyn mukaisesti.

Kausityöllä tarkoitetaan maatalouden ja matkailun alalla tiettyinä vuodenaikoina tehtävää työtä. Kausitöitä ovat esimerkiksi metsänhoitotyöt, kasvinviljely ja festivaalityöt.

Kausityöntekoon Suomessa tarkoitettua viisumia haetaan Suomen edustustosta, sitä ei voi hakea toisen Schengen-maan edustustosta. Viisumi on tarkoitettu vain Suomessa tehtävään kausityöhön. Viisumi voidaan myöntää 90 päivän ajaksi.

Kausityöviisumihakemuksen käsittelyssä noudatetaan normaaleja viisumisäännöstön mukaisia käsittelyaikoja. Kausityöhön oikeuttava lupa myönnetään koskemaan työtä yhden tai useamman nimetyn työnantajan palveluksessa kerrallaan eikä kausityöntekijä voi kesken työnteon vaihtaa työnantajaa. Kausityöhön myönnetyssä viisumissa on lisätieto "Seasonal Work FI", ja sen voimassaolo alkaa työsuhteen alkupäivästä.

Jos kausityö kestää yli 90 päivää, hae kausityöoleskelulupaa MaahanmuuttovirastostaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)

Ukrainaa koskeva lisäys

Ukrainassa viisumihakemuksen kausityötä varten voi jättää ainoastaan viisumikeskuksissa. (Kts. Tarkemmin kohdasta ”Mistä haet viisumia?”).

Hakija voi hakea Ukrainassa kausityöviisumia ns. ei-biometrisella passilla, jolloin hakemus jätetään johonkin viisumikeskuksista. Suomen Kiovan- suurlähetystö käsittelee tällöin viisumihakemuksen.

Mikäli hakijalla on käytössään biometrinen passi, niin hänen tulee hakea kausityötä varten kausityötodistus Maahanmuuttovirastosta (lisätietoja prosessistaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)).