24.7.2024

Puola: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Matkustaminen pääosin turvallista. Suurin riski on liikenne. Varo taskuvarkaita erityisesti julkisessa liikenteessä.

Ajankohtaista

Puolan hallitus poisti koronavirusepidemiaan liittyvät rajoitukset 28.3.2022. Voit seurata ajankohtaisia Puolaa koskevia koronapäivityksiä Puolan hallituksen verkkosivuilta https://www.gov.pl/web/coronavirus.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Matkustaminen Puolassa on turvallista. Yleisissä kulkuneuvoissa ja julkisilla paikoilla kannattaa varoa taskuvarkaita etenkin suurimmissa kaupungeissa.

Hätänumerot
Poliisi 997
Palokunta 998
Ambulanssi 999
Yleinen hätänumero 112

Rikollisuus

Puolassa ajoneuvoturvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Tilannenopeudet ovat suuria ja ajotyyli aggressiivinen. Autonovet on hyvä pitää aina lukittuina. Auto kannattaa mahdollisuuksien mukaan jättää vartioidulle parkkipaikalle, eikä omaisuutta tule jättää näkyville. Peräänajotilanteissa ole tarkkana, että kyse on todellisesta onnettomuudesta eikä lavastuksesta.

Turisteihin kohdistuvat varkaudet ja pahoinpitelyt ovat yleisiä sekä Varsovan että muiden isompien kaupunkien yöelämässä. Taskuvarkaudet ja muut näpistykset ovat lisääntyneet turistialueilla ja täysissä julkisissa liikennevälineissä esim. matkalla lentokentältä keskustaan. Pidä hyvää huolta lompakosta ja käsilaukusta. Älä liiku yksin vahvassa humalassa.

Väkivaltaiset luottokorttihuijaukset ovat yleistyneet edustuston saamien ilmoitusten mukaan. Ole huolellinen pankki– tai luottokortilla maksettaessa varsinkin baareissa ja yökerhoissa. Tarkista tilauksen hinta etukäteen ja maksa tarvittaessa käteisellä tai aseta etukäteen kortillesi matala luottoraja.

Uhreja houkutellaan yökerhoihin ja erotiikkabaareihin lupaamalla ilmaisia tai halpoja juomia ja muita etuja, esim. yksityisesityksiä. Seurauksena voi olla jopa tuhansien eurojen ylilaskutus ja huumaus juomiin sekoitetuilla aineilla. Jos asiakas kieltäytyy maksamasta ylisuurta laskua, häntä saatetaan uhata väkivallalla tai huumattu asiakas saadaan näppäilemään korttinsa PIN-numero. Huijausta voi olla vaikea todentaa, kun yökerho väittää asiakkaan suostuneen maksamaan ylisuuren laskun. Jos sinua ei päästetä lähtemään yökerhosta maksamatta ylisuurta laskua, soita poliisille 112. Jos epäilet tulleesi huumatuksi, voit teettää huumetestin sairaalassa.

Tee rikostapauksista aina ilmoitus lähimmällä poliisiasemalla ja pyydä ilmoituksesta itsellesi kopio. Puolassa poliisi ei yleensä kirjaa passin katoamista, mikäli passin haltija kertoo itse hukanneensa passin eikä selkeästi ilmaise, että kyseessä on varkaus.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenne on Puolan suurin turvallisuusriski. Puolan maanteillä on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta. Liikennekulttuuri on suomalaisesta poikkeava ja liikennekuri löyhä. Puolassa ei saa käyttää nastarenkaita, mutta kitkarenkaita kannattaa käyttää. Vuoristoisilla ja lumisilla teillä lumiketjujen käyttö renkaissa on pakollista siellä, missä on C-18 –liikennemerkki.

Ole valppaana taskuvarkauksien suhteen varsinkin ruuhkaisissa junissa.

Edustusto suosittelee ainoastaan virallisten taksiyritysten käyttämistä.

Luonnonolot

Tulvat ovat jokavuotinen ongelma Puolassa ja voivat aiheuttaa tietuhoja varsinkin kevään aikana. Viime aikoina myös kovat tuulet ovat aiheuttaneet muun muassa sähkökatkoksia ja puiden kaatumisia. Seuraa paikallisia säätiedotuksia ja noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Säätietoja löytyy muun muassa osoitteesta:
https://maps.meteo.pl/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Terveys

Terveydenhoito on yleisesti hyvä, vaikka sairaaloiden taso ei ole sama kuin Pohjoismaissa. Suurlähetystö suosittelee eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC) hankkimista. Kelan myöntämällä ilmaisella kortilla matkailija saa välttämätöntä hoitoa akuutissa sairaustapauksessa samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat. sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta, eikä sairaankuljetuksia ulkomailta kotimaahan. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista löytyy lisätietoa Kelan verkkosivuilta https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti.

Ilmanlaatu voi olla ajoittain huono ja saattaa aiheuttaa terveysongelmia. Paikalliset viranomaiset tiedottavat tilanteesta ja voivat antaa kehotuksia välttää ulkona liikkumista. Seuraa säätilannetta tiedotusvälineistä ja noudata Puolan viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä.

http://powietrze.gios.gov.pl/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://air.plumelabs.com/en/live/warszawa(Linkki toiselle web-sivustolle.)
http://aqicn.org/city/poland/mazowieckie/warszawa/ursynow/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maan lait ja käytännöt

Seksuaalivähemmistöihin kuuluviin saattaa kohdistua ennakkoluuloja esim. LGBT-vapaiksi julistautuneilla alueilla. Myös muita erilaisia vähemmistöjä kohtaan voi esiintyä suvaitsemattomuutta ja jopa väkivaltaista käyttäytymistä.

Puolassa rattijuopumuksen lisäksi myös polkupyörän kuljettaminen humaltuneena on rangaistavaa.

Maahantulosäännökset

Koronarajoitukset on poistettu 28.3.2022.

Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevista linkeistä:
Puolan rajaviranomaisen sivut (puolaksi) https://www.strazgraniczna.pl/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Tietoa Puolasta englanniksi (consular information):
Puolan ulkoministeriö: https://www.gov.pl/web/diplomacy(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Puolan suurlähetystö Helsingissä: https://helsinki.msz.gov.pl/fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].