Varsovan Suomi-talot – ainutlaatuinen arkkitehtoninen kokonaisuus

Suomen Puolan suurlähetystö on lähtenyt aktiivisesti ajamaan Varsovan ns. suomalaistalojen perinnön säilyttämistä Euroopan sodanjälkeisistä kohtaloista kertovana arkkitehtonisena kokonaisuutena.
Aivan suulähetystön vieressä sijaitsevan asuntoalueen tai edes sen pienen osan säilyttäminen valottaisi ainutlaatuisella tavalla Puolan ja Varsovan kohtaloita toisessa maailmansodassa ja sen jälkeisessä jälleenrakennuksen ajassa.

SuomitalotVierailu suomalaistalossa.

Varsovan suomalaistalot ovat myös ainutkertainen sotakorvaustalojen alue koko Euroopassa. Talot ovat suomalaisen talopaketeista koottavan puutaloasumisen prototyyppejä. Niiden kaitsijoihin kuului Suomen kansainvälisesti maineikkain arkkitehti Alvar Aalto.

Suomen suurlähetystö on esittänyt Varsovan kaupungin harkittavaksi valikoidun joukon Varsovan ns. suomalaistalojen säilyttämistä. Esityksen mukaan kaupunki tutkisi mahdollisuudet säilyttää Jazdów-kadun yhden korttelin eheänä, Euroopan sodanjälkeisistä kohtaloista kertovana arkkitehtonisena kokonaisuutena. Valikoituun joukkoon taloista voitaisiin sijoittaa esim. Varsovan jälleenrakennuksen museo, näyttelytilat, Suomen ja Puolan välistä kanssakäymistä harjoittavien yhteisöjen ja taiteilijoiden tapaamistilat sekä yleisölle avoinna olevan kahvilan ja suomalaisen saunan.