Suomen Tokion-suurlähetystö palkittiin työstään Timanttitekopalkinnolla

Tiedote 63/2012
20.3.2012

Suomen Tokion-suurlähetystö on palkittu valtionhallinnon Timanttitekopalkinnolla ripeästä toiminnasta Japanin maajäristystä seuranneen kriisin aikana. Palkinnon perusteluissa mainitaan erityisesti suurlähetystön innovatiivinen sosiaalisen median hyödyntäminen kriisiviestinnässä ja tuhoalueilla olleiden satojen suomalaisten tavoittamisessa. Palkinto jaettiin viranomaisverkko VIRVE-päivän yhteydessä tiistaina 20. maaliskuuta.

Palkintoraadin mukaan Suomen Tokion-suurlähetystö suoriutui esimerkillisesti yhteiskunnan turvallisuusstrategian mukaisista tehtävistään vakavassa ja pitkäkestoisessa kriisitilanteessa. Suomalaisten avustaminen ja tiedottaminen aloitettiin välittömästi maanjäristyksen jälkeen.

”Edustustomme toimivat vähillä resursseilla ja paineen alaisina. Palkinto osoittaa, että Tokion-suurlähetystö onnistui auttamaan suomalaisia ja tiedottamaan tehokkaasti vaikeassa tilanteessa. Jokaisesta kriisistä on opittu ja sen perusteella kehitämme toimintaamme edelleen”, kommentoi ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Palkinnon luovutti Turvallisuus- ja puolustusasiain komitean puheenjohtaja, kansliapäällikkö Arto Räty (vasemmalla). Palkinnon vastaanotti Tokion suurlähetystön puolesta ulkoministeriön valmiuspäällikkö Pasi Tuominen (keskellä), viestintä- ja kulttuuriosaston apulaisosastopäällikkö Jari Sinkari (oikella) ja kansalaispalvelupäällikkö Lauri Aaltonen (taustalla). Palkinnon luovutti Turvallisuus- ja puolustusasiain komitean puheenjohtaja, kansliapäällikkö Arto Räty (vasemmalla). Palkinnon vastaanotti Tokion suurlähetystön puolesta ulkoministeriön valmiuspäällikkö Pasi Tuominen (keskellä), viestintä- ja kulttuuriosaston apulaisosastopäällikkö Jari Sinkari (oikella) ja kansalaispalvelupäällikkö Lauri Aaltonen (taustalla).

Kriisin pitkittyessä Suomen Tokion-edustuston Facebook-sivuista muodostui kansalaisten tiedonsaannin kannalta tärkein yksittäinen tilannekuvatiedon lähde ja foorumi, jossa asiantuntijat, kymmenet tuhannet kansalaiset ja ennen kaikkea itse kriisialueella olevat suomalaiset pystyivät saamaan ja vaihtamaan tietoa. Edustuston Facebook-sivujen päivittäminen ei ollut sidottu aikaan eikä paikkaan, joten sitä pystyttiin tekemään myös muualla kuin suurlähetystön toimitiloissa ja Suomesta käsin.

Kokonaisuudessaan Suomen Tokion-suurlähetystön ennakkoluuloton toiminta sosiaalisessa mediassa paransi merkittävästi maassa olleiden suomalaisten turvallisuutta. Suomen Tokion suurlähetystön esimerkkiä voidaan hyödyntää muissakin yhteiskunnan turvallisuutta uhkaavissa tilanteissa.

Ministerineuvos Johanna Kotkajärvi Tokion suurlähetystöstä kertoi edustuston työtekijöiden olevan otettuja tunnustuksesta. ”Kiitos kuuluu kaikille kriisin hoitoon osallistuneille, sillä onnistuneessa kriisinhoidossa ja viestinnässä olennaista oli nimenomaan saumaton yhteistyö eri tahojen kanssa sekä Japanissa että Suomessa.” Kotkajärven mukaan Tekesin ja Suomen Japanin Instituutin Tokion johdoilla oli tärkeä rooli kriisitilanteen ymmärtämisessä. Heidän kauttaan avautunut yhteistyö ydinvoiman ja seismologian asiantuntijoiden kanssa oli todella tärkeää.

”Yhteistyö ulkoministeriön valmiusryhmän kanssa oli saumatonta muun muassa kansalaisten sijaintitietojen keräämisessä sekä kriisistä tiedottamisessa Facebookissa ja muilla kanavilla.” Kotkajärvi kiittää erityisesti aktiivisia kansalaisia, jotka tuottivat tärkeää tietoa Facebook-sivulle.

Palkinnon luovutti Turvallisuus- ja puolustusasiain komitean puheenjohtaja, kansliapäällikkö Arto Räty. Palkinnon vastaanotti Tokion suurlähetystön puolesta ulkoministeriön viestintä- ja kulttuuriosaston apulaisosastopäällikkö Jari Sinkari, kansalaispalvelupäällikkö Lauri Aaltonen ja valmiuspäällikkö Pasi Tuominen.

Timanttitekopalkinnon myöntää vuosittain Turvallisuus- ja puolustusasiain komitea. Palkinto annetaan esimerkillisestä toiminnasta, jolla on merkitystä väestön, yhteiskunnan tai valtion turvallisuudelle.

Lisätietoja: Turvallisuus- ja puolustusasiain komitean pääsihteeri Aapo Cederberg, puh. 0400 246 746, ja ulkoministeriön viestintäpäällikkö Keijo Norvanto, puh. 040 520 3925