Pääministeri Katainen ja ministeri Stubb Brasiliaan

Pääministeri Katainen ja ministeri Stubb Brasiliaan

Valtioneuvoston viestintäyksikkö
Tiedote 43/2012
9.2.2012

Pääministeri Jyrki Katainen ja eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb tekevät vierailun Brasíliaan, Rio de Janeiroon ja São Pauloon 12.–17. helmikuuta. Ministerien mukana matkustaa noin 60 metsä-, energia-, kaivos-, ICT- ja metallialan suomalaisyritystä edustava vienninedistämisvaltuuskunta. Näiden lisäksi edustettuina ovat rahoitus-, meriteollisuus-, offshore-, tutkimus- ja koulutusyhteistyö.

Pääministeri tapaa tiistaina 14. helmikuuta Brasíliassa Brasilian liittotasavallan presidentti Dilma Rousseffin. Keskustelujen aiheita ovat maiden kahdenväliset suhteet, Euroopan ja Brasilian taloudellinen tilanne ja näkemys globaalitaloudesta, EU:n ja Brasilian suhteet ja EU-Mercosur-assosiaatiosopimusneuvottelut, Rio de Janeirossa kesäkuussa 2012 pidettävä YK:n kestävän kehityksen konferenssi ja ajankohtaiset kansainväliset kysymykset.

Maanantaina 13. helmikuuta pääministeri Katainen tapaa Brasíliassa tiede-, teknologia- ja innovaatioministeri Marco Antonio Rauppin sekä kaivos- ja energiaministeri Edison Lobãon. Ministeri Stubb käy keskustelut viestintäministeri Paulo Bernandon kanssa. Keskustelujen aiheina ovat Suomen ja Brasilian väliseen tutkija- ja opiskelijavaihtoon liittyvät kysymykset, energia- ja kaivos- ja viestintäsektoreiden kehitysnäkymät Brasiliassa ja suomalaistaustaisten yritysten osaamisen esittely. Katainen ja Stubb osallistuvat myös samana päivänä suomalais-brasilialaiseen talousseminaariin, jossa pääministeri Katainen pitää puheen Euroopan taloustilanteesta.

Tiistaina 14. helmikuuta pääministeri Kataisen ja presidentti Rousseffin tapaamisen lisäksi Kataisella ja Stubbilla on ohjelmassa lounas Brasilian ulkoministeri Antonio Patriotan kanssa.

Matka jatkuu keskiviikkona 15. helmikuuta Rio de Janeirossa tutustumalla Brasilian kehityspankin ja suurten yritysten toimintaan. Pääministeri Katainen ja ministeri Stubb tapaavat Brasilian kehityspankin BNDES:n johtaja Luciano Coutinhon, monialayhtiö EBX Groupin toimitusjohtaja Eike Batistan sekä öljy-yhtiö Petrobasin johtaja Maria da Graças Fosterin.

Torstaina 16. helmikuuta Katainen ja Stubb osallistuvat São Paulossa biopohjaista taloutta käsittelevään seminaariin, jonka pääpuhujana pääministeri Katainen on.

Brasilia on Suomen suurin kauppakumppani Latinalaisessa Amerikassa. Kaupan arvo on runsaan prosentin Suomen koko kaupasta. Kauppa on kasvanut viime vuosina myönteisesti ja saavutti noin 1,2 miljardin euron arvon vuonna 2010. Kauppatase on lähes joka vuosi ollut lievästi Suomelle alijäämäinen. Suomen pääasialliset vientituotteet ovat olleet voimalat, telekommunikaatiolaitteet, paperi ja kartonki sekä erilaiset koneet ja laitteet. Suomi tuo Brasiliasta sellua, malmeja ja metalliromua, etanolia, kahvia ja elintarvikkeita. Merkittävää viime vuosien tuontia ovat Finnairin Embraer-suihkukoneet.

Brasiliassa toimii noin 50 suomalaisen intressin omaavaa yritystä. Niiden yhteenlaskettu liikevaihto (noin kolme miljardia euroa) on suoraan vientiin verrattuna moninkertainen. Yritykset työllistävät yhteensä runsaat 20 000 henkeä. Lisäksi noin 200 suomalaisyrityksellä on maassa edustaja.

Lisätietoja: pääministerin erityisavustaja (kansainväliset asiat) Antti Vänskä, valtioneuvoston kanslia, p. 09 1602 2068 tai 040 513 1458, eurooppa- ja ulkomaankauppaministerin lehdistöavustaja Antti Timonen, p. 040 590 7231 tai [email protected] ja ulkoasiainneuvos Hannele Tikanvaara, p. 040 721 2937, ulkoasiainministeriö