Koronavirusuutiset Puolassa

Koronavirusuutiset Puolassa

Puola on luopunut rajavalvonnasta ja karanteenivelvoitteesta EU:n sisärajoilla 13.6. Käytä kasvomaskia julkisilla paikoilla ja pidä 1,5 metrin turvaväli. 8.8. alkaen kasvomaskin käyttäminen on pakollista kaikissa julkisissa tiloissa, myös ulkona, ”punaisissa” piirikunnissa.

Matkustaminen Puolaan

Puolan hallitus on 13.3. julistanut koronavirusepidemiasta johtuvan hätätilan ja rajoittaa maahantuloa. 13.6. alkaen Puola on luopunut rajavalvonnasta ja karanteenivelvoitteesta EU:n sisärajoilla. Rajoitukset säilyvät voimassa EU:n ulkorajoilla.

Lisätietoja Puolan rajaviranomaisen sivuilta (puolaksi) ja Puolan hallituksen sivuilta (puolaksi).

Kansainväliset matkustajalennot on sallittu useimpiin EU/EFTA-maihin (ml. Suomi) 17.6. alkaen. Tarkista lentojen ajantasainen tilanne lentoyhtiöstä.

Matkustaminen Suomen ja Puolan välillä onnistuu myös esim. Saksan tai Baltian kautta riippuen näiden maiden asettamista rajoituksista. Lisätietoja Saksan maahantulosäännöksistä löytyy Suomen Berliinin-suurlähetystön artikkelista sekä Baltian osalta Suomen Vilnan, Riikan ja Tallinnan suurlähetystöistöistä.

Maahanpääsystä päättää aina toimivaltainen rajaviranomainen. Maahantulosäädökset tulee tarkistaa aina kohdemaan viranomaisilta.

Rajoitukset Puolassa

8.8. alkaen rajoituksia on palautettu ja kiristetty 19 piirikunnassa (powiat), joissa tartuntatapausten lukumäärä on lisääntynyt enemmän kuin muualla Puolassa. Piirikunnat on jaettu kolmeen vyöhykkeeseen: rajoituksia tiukennetaan keltaisissa ja punaisissa piirikunnissa, eriasteisesti; vihreissä piirikunnissa rajoitukset säilyvät ennallaan.

Tiukemmat rajoitukset liittyvät muun muassa kasvosuojien käyttöön, urheilu- ja kulttuuritapahtumien järjestämiseen, kuntosalien ja kulttuurikohteiden toimintaan, perhejuhlien järjestämisen sekä joukkoliikenteeseen.

Piirikuntaluokitukseen tehdään muutoksia tartuntaluvuista riippuen ja sitä päivitetään kahdesti viikossa. Tarkemmat tiedot rajoituksista ml. piirikuntien luokittelu löytyvät Puolan hallituksen sivuilta (puolaksi) sekä Puolan terveysministeriön sivuilta (puolaksi)

​​​​Kasvomaski: Suu ja nenä tulee peittää julkisilla paikoilla (esimerkiksi julkisessa liikenteessä, kaupoissa, virastoissa). Maski voi olla myös itse tehty. Kasvomaskia ei tarvitse käyttää ulkona, mikäli turvaväli (1,5 m) voidaan säilyttää. Poikkeuksia ovat myös alle 4-vuotiaat lapset ja henkilöt, jotka eivät terveyssyistä voi käyttää maskia. Lisätietoa Puolan hallituksen sivuilta (englanniksi).

Turvaväli: Ulkona liikkuvien on pidettävä vähintään 1,5 metrin etäisyys muihin ihmisiin; poikkeuksena samaan talouteen kuuluvat, kasvomaskin käyttäjät, alle 13-vuotiaiden lasten kanssa liikkuvat huoltajat sekä kehitysvammaisten ja liikuntarajoitteisten henkilöiden avustajat.

Kokoontumisrajoitus: Yli 150 henkilön tilaisuuksia ei saa järjestää.

Kaupat, ravintolat, kahvilat, hotellit saavat olla auki. Kaupassa tulee käyttää kertakäyttökäsineitä maskin lisäksi. Julkisessa liikenteessä matkustavien määrää on rajoitettu. Yökerhot pysyvät kiinni.

Kulttuurikohteet ja urheilupaikat saaavat pääsääntöisesti olla auki, mutta niissä vierailevien määrää on rajoitettu.  Puolan hallitus ilmoitti 25.7. sallittuja osallistujamääriä koskevista lievennyksistä mm. urheilu- ja kulttuurikohteissa sekä yleisötapahtumissa. Tarkemmat tiedot löytyvät Puolan hallituksen sivulta (puolaksi).

Päiväkodit, koulut ja oppilaitokset pysyvät edelleen pääsääntöisesti kiinni. Pienryhmäopetus tai päivähoito on joissain tapauksissa sallittu.

Puolan hallitus kehottaa edelleen ihmisiä välttämään tarpeettomia ulkomaanmatkoja. Lisäksi kehotetaan noudattamaan ehdotonta huolellisuutta terveysohjeiden noudattamisessa, kun paikalla on useampia henkilöitä.

Rajoitusten rikkomisesta voidaan määrätä ylimmillään 30 000 PLN sakko.

Puolan hallituksen sivuilta löytyy lisätietoa koronavirusohjeistuksesta englanniksi ja puolaksi.

Hoitoon hakeutuminen koronatapauksessa

Puolan ympärivuorokautinen neuvontapuhelin koronavirusta koskeville kysymyksille: 800-190-590 (palvelu englanniksi, valitse 6). Lisätietoa neuvontapuhelimesta englanniksi.

Lista koronaviruspotilaita hoitavista sairaaloista englanniksi ja puolaksi.

Edustuston asiakaspalvelu

Edustusto palvelee asiakkaita vain ajanvarauksella: info.VAR(a)formin.fi. Edustuston puhelinkeskus on auki arkipäivisin klo 9–12 (+48 22 598 9500).

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.