Koronavirusuutiset Puolassa

Koronavirusuutiset Puolassa

Ulkomaalaisia matkailijoita ei päästetä maahan. Rajoitus on voimassa vähintään 12.6. asti. Kansainväliset matkustajalennot on keskeytetty vähintään 6.6. asti ja kansainvälinen junaliikenne toistaiseksi. Käytä kasvomaskia julkisella paikalla ja pidä kahden metrin turvaväli.

Matkustaminen Puolaan

Puolan hallitus on 13.3. julistanut koronavirusepidemiasta johtuvan hätätilan ja on muuttanut maahantulosäännöksiä 15.3. alkaen. Rajoitusta on jatkettu vähintään 12.6. asti.

Ulkomaalaisia matkailijoita ei päästetä maahan. Puolaan saavat tulla:

  • Puolan kansalaiset
  • Puolan kansalaisten aviopuolisot, lapset, huollettavat
  • Karta Polakan haltijat
  • Diplomaatit ja heidän perheenjäsenensä
  • Puolan oleskeluluvan haltijat
  • Puolassa työskentelevät (tarkista maahantulon edellytykset Puolan rajaviranomaiselta)
  • Puolassa opiskelevat
  • EU- ja ETA-maiden sekä Sveitsin kansalaiset ja näiden puolisot ja lapset, jotka ovat matkalla koti- tai asuinmaahansa. Kauttakulun Puolan alueen läpi on tapahduttava 12 tunnin kuluessa.
  • Rahtiliikenteen kuljettajat
  • Puolan rajavartiolaitoksen erityisluvan saaneet

Poikkeuslupaa maahan saapumiselle muissa kuin yllä mainituissa tapauksissa voi perustelluista syistä tiedustella Puolan rajaviranomaiselta. Asiasta päättää kunkin rajanylityspaikan päällikkö rajavartioston ylipäällikön valtuuttamana.

Lisätietoja Puolan rajaviranomaisen sivuilta (puolaksi) ja Puolan sisäministeriön sivuilta (puolaksi).

Puolaan palaavat joutuvat 14 päivän kotikaranteeniin. Karanteenissa olevien edellytetään lataavan puhelinsovellus karanteenin seuraamista varten. Poliisi saattaa vierailla kotona valvomassa karanteenin toteutumista. Karanteenista vapautetaan tietyin edellytyksin työhön ja opiskelemaan tulevat sekä diplomaatit. Lisätietoa Puolan sisäministeriön artikkelista (puolaksi ja englanniksi). Karanteenisääntöjen rikkomisesta voidaan langettaa ylimmillään 30 000 PLN sakko.

Kansainväliset matkustajalennot on keskeytetty vähintään 6.6. asti, kotimaan lennot 31.5. asti ja kansainväliset junayhteydet toistaiseksi.

Puolasta pääsee poistumaan maanteitse (esim. autolla tai bussilla). Saksasta on päivittäin useita lentoja ja autolauttayhteys Suomeen. Saksaan matkustaminen on sallittua kauttakulkutarkoituksessa. Lisätietoja Saksan maahantulosäännöksistä löytyy Suomen Berliinin-suurlähetystön artikkelista. Samoin Baltian maat sallivat kauttakulun kotiinpaluutarkoituksessa. Paluu onnistuu autolla. Lisätietoja saa Suomen Vilnan, Riikan ja Tallinnan suurlähetystöistöistä.

Maahanpääsystä päättää aina toimivaltainen rajaviranomainen.

Rajoitukset Puolassa

Kasvomaski: Suu ja nenä tulee peittää julkisilla paikoilla (esimerkiksi julkisessa liikenteessä, kaupoissa, virastoissa). Maski voi olla myös itse tehty. Kasvomaskia ei tarvitse käyttää ulkona, mikäli turvaväli (2 m) voidaan säilyttää. Poikkeuksia ovat alle 4-vuotiaat lapset ja henkilöt, jotka eivät terveyssyistä voi käyttää maskia. Lisätietoa Puolan hallituksen sivuilta (englanniksi).

Turvaväli: Ulkona liikkuvien on pidettävä vähintään kahden metrin etäisyys muihin ihmisiin; poikkeuksena samaan talouteen kuuluvat, kasvomaskin käyttäjät, alle 13-vuotiaiden lasten kanssa liikkuvat huoltajat sekä kehitysvammaisten ja liikuntarajoitteisten henkilöiden avustajat.

Kokoontumisrajoitus: Yli 150 henkilön tilaisuuksia ei saa järjestää.

Kaupat, ravintolat, kahvilat, hotellit saavat olla auki. Kaupassa tulee käyttää kertakäyttökäsineitä maskin lisäksi. Julkisessa liikenteessä matkustavien määrää on rajoitettu. Yökerhot pysyvät kiinni.

Kulttuurikohteet on pääsääntöisesti suljettu lukuun ottamatta mm. kirjastoja ja museoita, joissa vierailevien määrää on rajoitettu. Päiväkodit, koulut ja oppilaitokset pysyvät edelleen pääsääntöisesti kiinni. Pienryhmäopetus tai päivähoito on joissain tapauksissa sallittu. 6.6. alkaen kulttuuri- ja urheilukohteet (esim. elokuvateatterit ja kuntosalit) saavat avata ovensa, kun terveysmääräyksistä huolehditaan.

Puolan hallitus kehottaa edelleen ihmisiä mahdollisuuksien mukaan pysymään kotona ja tekemään etätöitä. Lisäksi kehotetaan noudattamaan ehdotonta huolellisuutta terveysohjeiden noudattamisessa, kun paikalla on useampia henkilöitä.

Rajoitusten rikkomisesta voidaan määrätä ylimmillään 5 000 PLN sakko.

Puolan hallituksen sivuilta löytyy lisätietoa koronavirusohjeistuksesta englanniksi ja puolaksi.

Hoitoon hakeutuminen koronatapauksessa

Puolan ympärivuorokautinen neuvontapuhelin koronavirusta koskeville kysymyksille: 800-190-590 (palvelu englanniksi, valitse 6). Lisätietoa neuvontapuhelimesta englanniksi.

Lista koronaviruspotilaita hoitavista sairaaloista englanniksi ja puolaksi.

Edustuston asiakaspalvelu

Edustusto palvelee asiakkaita vain ajanvarauksella: info.VAR(a)formin.fi. Edustuston puhelinkeskus on auki arkipäivisin klo 9–12 (+48 22 598 9500).

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.

koronavirukset