Koronavirusuutiset Puolassa

Koronavirusuutiset Puolassa

Puola on luopunut rajavalvonnasta EU:n sisärajoilla 13.6.2020. Puolaan tulevat määrätään karanteeniin tai heiltä vaaditaan negatiivinen koronatestitulos. Käytä kasvomaskia sisätiloissa ja pidä 1,5 metrin turvaväli.

Matkustaminen Puolaan

Puolan hallitus on 13.3.2020 julistanut koronavirusepidemiasta johtuvan hätätilan ja rajoittaa maahantuloa. 13.6.2020 alkaen Puola on luopunut rajavalvonnasta EU:n sisärajoilla. Rajoitukset säilyvät voimassa EU:n ulkorajoilla.

Schengen-sisäraja

Puolaan Schengen-alueelta tulevien on esitettävä negatiivinen koronatestitulos (tulos saatu alle 48 h ennen rajan ylittämistä, todistus englanniksi tai puolaksi, testin tyyppi PCR tai antigeeni). Testin voi tehdä myös vasta Puolassa omalla kustannuksella 48 h sisällä maahantulosta.

​​​​​​​Seuraavien ryhmien ei tarvitse esittää koronatestitulosta:

- maa- tai meriteitse asuinpaikkaansa palaavat. Tällöin on asetuttava 10 päivän karanteeniin ja ilmoittauduttava itse puhelimitse Puolan terveysviranomaisille numeroon +48 22 25 00 115. Karanteenia voi lyhentää käymällä koronatestissä Puolassa.

- EU:ssa hyväksytyn koronavirusrokotuksen saaneet (todistus täydestä rokotussarjasta esitettävä puolaksi tai englanniksi)

​​​​​​​- EU-kansalaiset tai EU-oleskeluluvan haltijat kauttakulkumatkalla asuinmaahansa, joka on toinen EU-maa

Schengen-ulkoraja

Kaikki Puolaan Schengen-alueen ulkopuolelta tulevat määrätään 10 päivän karanteeniin, josta voi vapautua vain Puolassa tehdyllä negatiivisella koronatestillä.

​​​​​​​​​​​​​​Lisätietoa (puolaksi) 30.3.2021 voimaan astuneesta määräyksestäLinkki toiselle web-sivustolle. ja Puolan rajaviranomaisen sivuiltaLinkki toiselle web-sivustolle..​​​​​​​

Puolan rajaviranomaisen neuvontapuhelinLinkki toiselle web-sivustolle. +48 22 500 4000 (ma-pe klo 8.15 - 16.15.)

Kansainväliset matkustajalennot on sallittu EU/EFTA-maihin (ml. Suomi), mutta niitä on rajoitetusti. Tarkista lentojen ajantasainen tilanne lentoyhtiöstä. ​​​​​Kansainvälinen raideliikenne on keskeytetty.

Matkustaminen Suomen ja Puolan välillä onnistuu myös esim. Saksan tai Baltian kautta riippuen näiden maiden asettamista rajoituksista. Lisätietoja Saksan maahantulosäännöksistä saa Suomen Berliinin-suurlähetystöstä sekä Baltian osalta Suomen Vilnan, Riikan ja Tallinnan suurlähetystöistöistä.

Maahanpääsystä päättää aina toimivaltainen rajaviranomainen. Maahantulosäädökset tulee tarkistaa aina kohdemaan viranomaisilta.

​​​​​​​Lisätietoja Puolan rajaviranomaisen sivuiltaLinkki toiselle web-sivustolle. (puolaksi).

​​​​​Rajoitukset Puolassa

LisätietoaLinkki toiselle web-sivustolle. rajoituksista englanniksi.

​​​​​​​​​​​​​​Kasvomaski: Suu ja nenä tulee peittää kasvomaskilla julkisissa sisätiloissa (esimerkiksi julkisessa liikenteessä, kaupoissa, virastoissa).

Turvaväli: 1,5 m​​​​​​​

Kokoontumisrajoitus: 150 henkilöä

Ravintoloissa puolet asiakaspaikoista saa olla varattuna. Yökerhot ja baarit ovat kiinni.​​​​​​​

Kaupassa tulee käyttää maskin lisäksi kertakäyttökäsineitä ​​​​​​​tai desinfioida kädet. Asiakasmäärää rajoitetaan.​​​​​​​

Julkisessa liikenteessä matkustavien määrää rajoitetaan.

Suositellaan, että yli 70-vuotiaat liikkuvat kodin ulkopuolella vain välttämättömissä toimissa.

Puolan hallitus kehottaa kaikkia etätyöhön ja välttämään tarpeettomia ulkomaanmatkoja. Lisäksi kotoa tulisi poistua mahdollisimman vähän ja noudattaa huolellisesti terveysohjeita ja kokoontumisrajoituksia.

Rajoitusten rikkomisesta voidaan määrätä ylimmillään 30 000 PLN sakko.

Puolan hallituksen sivuilta löytyy koronavirusohjeita englanniksiLinkki toiselle web-sivustolle. ja puolaksiLinkki toiselle web-sivustolle..

Hoitoon hakeutuminen koronatapauksessa

Puolan ympärivuorokautinen neuvontapuhelin koronavirusta koskeville kysymyksille: 800-190-590 (palvelu englanniksi, valitse 6). LisätietoaLinkki toiselle web-sivustolle. neuvontapuhelimesta englanniksi.

Lista koronaviruspotilaita hoitavista sairaaloista englanniksiLinkki toiselle web-sivustolle. ja puolaksiLinkki toiselle web-sivustolle..

Palvelunumero karanteenitiedusteluille +48 22 25 00 115. LisätietoaLinkki toiselle web-sivustolle. (puolaksi).​​​​​​​​​​​​​​

Koronarokotukset Puolassa

Palvelunumero koronarokotetiedusteluille 989 (palvelu myös englanniksi). LisätietoaLinkki toiselle web-sivustolle. (puolaksi).

LisätietoaLinkki toiselle web-sivustolle. (puolaksi ja englanniksi) ulkomaalaisten rekisteröitymisestä rokotettavaksi ilman PESELiä. Henkilöt, joilla on PESEL, voivat rekisteröityä sähköisessä järjestelmässäLinkki toiselle web-sivustolle..

Edustuston asiakaspalvelu

Edustusto palvelee asiakkaita vain ajanvarauksella: info.VAR(a)formin.fi. Edustuston puhelinkeskus on auki arkipäivisin klo 9–12 (+48 22 598 9500).

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksenLinkki toiselle web-sivustolle. tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.

​​​​​​​Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10(a)formin.fi.