Koronavirusuutiset Puolassa

Puolan hallitus on 13.3.2020 julistanut koronavirusepidemiasta johtuvan hätätilan. Puolaan tulijoita koskevat matkustusrajoitukset. Käytä kasvomaskia sisätiloissa ja pidä 1,5 metrin turvaväli.

Matkustaminen Puolaan

Puolan hallitus on 13.3.2020 julistanut koronavirusepidemiasta johtuvan hätätilan. Maahantulijoita koskevat rajoitukset:

 

EU+Schengen-sisäraja+Turkki

Puolaan EU-alueelta, Schengen-alueelta ja Turkista tulevat (kulkuvälineestä riippumatta) joutuvat 10 päivän karanteeniin, paitsi jos he täyttävät jonkun seuraavista ehdoista:

- he voivat esittää todistuksen EU:ssa hyväksytyn koronavirusrokotuksen saamisesta (todistus täydestä rokotussarjasta esitettävä puolaksi tai englanniksi, toisesta rokotuksesta kulunut vähintään 14 päivää),

- he voivat esittää todistuksen  6 kuukauden sisällä sairastetusta laboratoriovarmistetusta koronavirustaudista (puolaksi tai englanniksi),

 - he voivat esittää negatiivisen koronatestituloksen (tulos saatu alle 48 h ennen rajan ylittämistä, todistus englanniksi tai puolaksi, testin tyyppi PCR tai antigeeni),

- alle 12-vuotiaat lapset, jotka matkustavat täysin rokotetetun tai negatiivisen koronatestituloksen saaneen aikuisen kanssa.

 

Tiettyjen erityisryhmien ei tarvitse asettua karanteeniin, eikä esittää negatiivista koronatestitulosta, mikäli he voivat todistaa matkansa syyn.

Erityisryhmiin kuuluvat muun muassa:

- ammattikuskit ja tavara- ja matkustajaliikenteen työntekijät,

- henkilöt, joiden matkan tarkoitus on työmatka,

- diplomaatit ja heidän perheenjäsenensä.

Lisätietoja Puolan rajaviranomaisen sivulta(Linkki toiselle verkkosivustolle) .

 

Karanteeniin asetetut voivat vapautua karanteenista Puolassa tehdyllä negatiivisella koronatestillä, joka on tehty 48 h kuluessa maahantulosta. 

Testit ovat omakustanteisia, testin tyyppi PCR tai antigeeni.

 

Schengen-ulkoraja

Puolaan EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta tulevat määrätään 10 päivän karanteeniin, paitsi jos he täyttävät jonkun seuraavista ehdoista:

- he voivat esittää todistuksen EU:ssa hyväksytyn koronavirusrokotuksen saamisesta (todistus täydestä rokotussarjasta esitettävä puolaksi tai englanniksi, toisesta rokotuksesta kulunut vähintään 14 päivää),

- he voivat esittää todistuksen  6 kuukauden sisällä sairastetusta laboratoriovarmistetusta koronavirustaudista (puolaksi tai englanniksi),

- he voivat esittää EU COVID-todistuksen (!) negatiivisestä koronatestistä (tulos saatu alle 48 h ennen rajan ylittämistä),

- alle 12-vuotiaat lapset, jotka matkustavat täysin rokotetetun tai negatiivisen koronatestituloksen saaneen aikuisen kanssa.

 

Huom! Schengen-alueen ulkopuolelta tulevat karanteeniin joutuneet voivat vapautua karanteenista vain Puolassa tehdyllä negatiivisella koronatestillä aikaisintaan 7 päivän kuluttua maahantulosta. Testit ovat omakustanteisia, testin tyyppi PCR tai antigeeni.

 

Puola vaatii lauantaista 17.7. 2021 alkaen matkustusilmoituksen tekemistä kaikilta lentomatkustajilta ennen maahantuloa.

Lomake löytyy sähköisessä muodossa Puolan hallituksen verkkosivulta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

 

Lisätietoa (puolaksi) 30.3.2021 voimaan astuneesta määräyksestä(Linkki toiselle verkkosivustolle) sekä Puolan terveysviranomaisen sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja Puolan rajaviranomaisen sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Puolan rajaviranomaisen neuvontapuhelin(Linkki toiselle verkkosivustolle) +48 22 500 4000 (ma-pe klo 8.15 - 16.15.)

 

Matkustaminen Suomen ja Puolan välillä onnistuu myös esim. Saksan tai Baltian kautta riippuen näiden maiden asettamista rajoituksista. Lisätietoja Saksan maahantulosäännöksistä saa Suomen Berliinin-suurlähetystöstä sekä Baltian osalta Suomen Vilnan, Riikan ja Tallinnan suurlähetystöistöistä.

Maahanpääsystä päättää aina toimivaltainen rajaviranomainen. Maahantulosäädökset tulee tarkistaa aina kohdemaan viranomaisilta.

Lisätietoja Puolan rajaviranomaisen sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (puolaksi).

​​​​​Rajoitukset Puolassa

Lisätietoa(Linkki toiselle verkkosivustolle) rajoituksista englanniksi.

Kasvomaski: Suu ja nenä tulee peittää kasvomaskilla julkisissa sisätiloissa (esimerkiksi julkisessa liikenteessä, kaupoissa, virastoissa).

Turvaväli: 1,5 m

 

Puolan hallitus kehottaa välttämään tarpeettomia ulkomaanmatkoja ja noudattamaan huolellisesti terveysohjeita ja kokoontumisrajoituksia.

Rajoitusten rikkomisesta voidaan määrätä ylimmillään 30 000 PLN sakko.

Puolan hallituksen sivuilta löytyy koronavirusohjeita englanniksi(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja puolaksi(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Hoitoon hakeutuminen koronatapauksessa

Puolan ympärivuorokautinen neuvontapuhelin koronavirusta koskeville kysymyksille: 800-190-590 (palvelu englanniksi, valitse 6). Lisätietoa(Linkki toiselle verkkosivustolle) neuvontapuhelimesta englanniksi.

Lista koronaviruspotilaita hoitavista sairaaloista englanniksi(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja puolaksi(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Palvelunumero karanteenitiedusteluille +48 22 25 00 115. Lisätietoa(Linkki toiselle verkkosivustolle) (puolaksi).

Koronarokotukset Puolassa

Palvelunumero koronarokotetiedusteluille 989 (palvelu myös englanniksi). Lisätietoa(Linkki toiselle verkkosivustolle) (puolaksi).

Lisätietoa(Linkki toiselle verkkosivustolle) (puolaksi ja englanniksi) ulkomaalaisten rekisteröitymisestä rokotettavaksi ilman PESELiä. Henkilöt, joilla on PESEL, voivat rekisteröityä sähköisessä järjestelmässä(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Edustuston asiakaspalvelu

Edustusto palvelee asiakkaita vain ajanvarauksella: info.VAR(a)formin.fi. Edustuston puhelinkeskus on auki arkipäivisin klo 9–12 (+48 22 598 9500).

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle) tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.

​​​​​​​Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10(a)formin.fi.