Koronavirusuutiset Latviassa

Koronavirusuutiset Latviassa

Latvian hallitus päätti, että 3.6. alkaen Latviaan pääsee matkustamaan ilman omaehtoista karanteenia useimmista Euroopan maista, ml. Suomi. Suomen THL:ää vastaava SPKC on laatinut Euroopan ja ETA-alueen maista maakohtaisen matkustussuositusluettelon https://spkc.gov.lv/lv/tavai-veselibai/aktualitate-par-jauno-koronavi/valstu-saslimstibas-raditaji-a/, joka perustuu uusien tautitapausten tiheyteen 100 000 asukasta kohti kahden viime viikon aikana. Latviaan saa tulla ilman karanteenimääräyksiä, kun tartuntoja on alle 15 per 100 000 asukasta. Listaa tarkistetaan kerran viikossa perjantaisin.

Maahantulosäännökset

Terveystodistuksia ei vaadita, sairaana ei kuitenkaan saa rajaa ylittää, henkilön tulee olla oireeton. Kauttakulku Latvian läpi on sallittua edellyttäen, että matkustajalla ei ole tartuntaa eikä ole ollut kontakteja tartunnan saaneen henkilön kanssa.

Lisätietoja:

 

Voimassa olevat rajoitukset

Latvian epidemiatilanteen myönteisen kehityksen vuoksi hallitus tavoitteensa mukaisesti ei jatka poikkeustilaa 9.6.2020 jälkeen. Kokoontumisrajoituksia on kesän aikana löyhennetty siten, että sisätiloissa sallitaan max. 1 000 hengen sisätilaisuudet (aikaisemmin 500). Ulkotiloissa raja pysyy 3 000 hengessä. Edelleen sekä sisällä että ulkona on noudatettava kahden metrin etäisyyttä ja hygieniaohjeita (käsidesiä oltava saatavilla). 

Kulttuuri-, viihde-, urheilu- ja muut tilat saavat olla avoinna yöllä klo 2.00 asti.Tapahtumien järjestäjien on seurattava rajoitusten noudattamista ja katsottava että osallistujat saavat käyttöönsä desinfiointiaineita.

Koska tilanne maailmalla muuttuu päivittäin, Latvian viranomaiset seuraavat tarkoin epidemiatilannetta ja jakavat tietoa WHO:n kanssa.

Lisätietoja:

  • Latvian hallitus, rajoitustoimenpiteistä (en)

https://covid19.gov.lv/en/support-society/health/covid-19-control-measures

  • SPKC, Suomen THL:ää vastaava viranomainen (lv ja en)

https://spkc.gov.lv/lv/tavai-veselibai/aktualitate-par-jauno-koronavi/valstu-saslimstibas-raditaji-a/

 

Terveys

Julkisissa kulkuneuvoissa ja lennoilla suositellaan suu- ja nenäsuojainta/maskin tai huivin käyttöä sekä pyydetään huolehtimaan käsihygieniasta.

Lisätietoja:


Palvelut

  • Museot ja kirjastot on avattu 12.5.2020 lukien
  • Ravintolat, baarit, kahvilat ovat myös auki. Kävijöiden määrää on rajoitettu.
  • Hotellit ovat myös avautuneet

Kaikessa toiminnassa on noudatettava kahden metrin turvavälejä ja hygieniamääräyksiä.

Lisätietoja:

 

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Vapautumisen myötä myös poliisin havaitsemat rajoitusrikkomukset ovat lisääntyneet. Rikkomuksista saattaa saada sakot.

Mikäli henkilö joutuisi omaehtoiseen karanteeniin; Latvian poliisi seuraa ohjeistuksen noudattamista ja sen rikkomisesta voidaan määrätä sakko (luonnolliset henkilöt 10–2000 euroa, oikeushenkilöt 140–5000 euroa) tai saada rikossyytteen ohjeiden noudattamatta jättämisestä.

Lisätietoja:

 

Muuta huomioitavaa

Koronasovellus ''Apturi Covid,'' (Stop Covid) tartuntaketjujen seurantaa helpottava mobiilisovellus, on otettu Latviassa käyttöön toukokuun lopussa 2020.

Lisätietoja:

 

Edustuston asiakaspalvelu

ma-pe 09.00-11.30 (passi- ja maahantuloasioissa ajanvaraus)

Lisätietoja:

 

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.