Kansainvälisen metsän vuoden suurtapahtuma kokoaa nuoria Joensuuhun syyskuussa

YK:n yleiskokous on julistanut vuoden 2011 kansainväliseksi metsien vuodeksi. Teemavuoden tarkoitus on kasvattaa tietoutta kaikentyyppisten metsien kestävästä käytöstä, ylläpidosta, suojelusta ja kehityksestä.

Metsä ENO-verkkokoulun tuki ry järjestää konferenssin Joensuussa 13.- 17. syyskuuta 2011. Konferenssi on nimeltään ”Act Now! Forests For Future”. Sen päätapahtuma järjestetään Joensuu Areenassa 15.-16. syyskuuta 2011. Tapahtuma on kaikille avoin, mutta suunnattu ennen kaikkea koululaisille, opiskelijoille ja opetus- ja tutkimusalan asiantuntijoille.

Joensuu Areenaan rakentuu maailma pienoiskoossa kuvitteellisine metsineen. Konferenssivieraat pitävät omiin metsiinsä liittyviä työpajojaan ja aktiviteettejaan leviten ympäri Areenaa lattiaan piirretyn maailmankartan mukaisesti. Vieraat kiertävät Areenalla pisteeltä pisteelle, maasta ja maanosasta toiseen. Odotamme tähän ainutlaatuiseen tilaisuuteen 500 - 1000 ulkomaista konferenssivierasta noin sadasta maasta. Kokonaiskävijämäärän tavoite on 7 000. ENO-konferenssi on listattu yhdeksi kansainvälisen metsän vuoden avaintapahtumista YK:n sivuilla.

Esitykset liittyvät monipuolisesti metsiin, niiden merkitykseen, uhkiin ja kestävään käyttöön. Niistä vastaavat ENO-koulut sekä yhteistyökumppanit ympäri maailmaa. Lisäksi järjestetään luentoja ja ekskursioita. Konferenssin avaajaksi on kutsuttu ENO-verkkokoulun suojelija Jane Goodall sekä UNEPin entinen varajohtaja Shafqat Kakakhel, joka on jo varmistanut tulonsa. Myös EU:n ympäristökomissaari Janez Potočnik kutsutaan konferenssiin. Paikalle odotetaan saapuvaksi myös osallistuvien maiden suurlähettiläät Helsingistä ja Tukholmasta.

Viikon aikana lapset ja nuoret suunnittelevat maailman metsistä oman toimintasuunnitelman, ENO Action Planin, joka julkaistaan 16.9.2011 ja lähetetään YK:n Kestävän kehityksen paneelille ja päämajaan New Yorkiin. Tämä suunnitelma kertoo, miksi ja miten metsistämme täytyy pitää huolta. Konferenssin päättäjäispäivänä 17.syyskuuta julkaistaan globaali lasten ja nuorten työstämä metsään, kestävään kehitykseen ja rauhaan liittyvä nettikirja, Peace Forest.

Tapahtuman järjestetään yhteistyössä Koli Forumin kanssa. Se on kansainvälinen korkean tason kutsuseminaari, jossa eurooppalaiset talouden, tieteen, politiikan ja kulttuurin huippuvaikuttajat hakevat parhaita luonnonvarat huomioon ottavan kehityksen linjauksia. Foorumiin kutsutaan presidentti Tarja Halonen ja Gro-Harlem Brundtland. Foorumin yhtenä tavoitteena on tuottaa sisältöä ja työkaluja YK:n kestävän kehityksen paneelin käyttöön mm. tulevan Etelä-Afrikan ilmastokokouksen tarpeisiin. Sen järjestelyistä vastaa Itä-Suomen yliopisto yhteistyössä Pohjois-Karjalan maakuntaliiton kanssa. Koli Forumin vieraat ja ENO-konferenssin vieraat vierailevat toisiensa tapahtumissa. Konferenssin lopussa lapset luovuttavat myös Koli Forumille oman maailman metsien toimintasuunnitelmansa.



Tervetuloa maailman metsiin Joensuuhun 15.-16. syyskuuta 2011!

Lisätietoja: Mika Vanhanen, tapahtumavastaava, ENO-verkkokoulun tuki ry, Joensuu
http://www.enoprogramme.org

Valokuva: Matti Tirri