Innovaatio kerrallaan kohti tasa-arvoa

Maailmanpankin varapääjohtaja Janamitra Devan Heidi Hautala

Yhä useammat naiset myös kehitysmaissa kehittävät innovaatioita ja luovat niistä kannattavaa liiketoimintaa, muistuttavat kehitysministeri Heidi Hautala ja Maailmanpankin varapääjohtaja Janamitra Devan kansainvälisenä naisten päivänä.

Pienviljelijöitä hyväksi käyttävistä välittäjistä kertoneet lehtiartikkelit herättivät kenialaiset Jamila Abbasin ja Susan Oguyan toimimaan. Vuonna 2010 nämä kaksi IT-alan ammattilaista perustivat M-Farmin, joka lähettää viljelijöille tekstiviesteillä  reaaliaikaista markkinatietoa viljasta ja muista tuotteista sekä antaa heille suoran yhteyden ruoan viejiin. Vain vajaat kaksi vuotta myöhemmin M-Farm tavoittaa yli 2 000 viljelijää ja on voittanut useita kansainvälisiä palkintoja.

Abbas ja Oguya ovat hyviä esimerkkejä uusia innovaatioita kehittävistä naisista. He ovat luoneet kannattavaa liiketoimintaa, joka voimistaa naisia ja edesauttaa avoimemman ja kaikki huomioon ottavan yhteiskunnan kehittymistä. Maaliskuussa vietettävän 101. kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi haluammekin nostaa esiin naisyrittäjiä, jotka perustavat yrityksiä, luovat työpaikkoja ja edistävät sukupuolten tasa-arvoa kehitysmaissa.

Kenialainen Jamila Abbas, kuva: infoDev M-Farmin toinen perustaja Jamila Abbas palkittiin Helsingissä toukokuussa 2011 järjestetyssä it-foorumissa. Kuva: infoDev

Maailman 3,5 miljardia naista eivät ole tasa-arvoisessa asemassa koulutuksessa, työelämässä, ansiotuloissa ja päätöksenteossa, korostaa Maailmanpankin tuorein World Development Report, joka keskittyy sukupuolten tasa-arvoon.

Raportin mukaan sukupuolten epätasa-arvo tulee kalliiksi – ja tasa-arvo puolestaan luo taloudellisia mahdollisuuksia, voi vahvistaa talouden tehoa ja lisätä tuottavuutta. Jos esimerkiksi maaseudun naisilla olisi miesten kanssa samat mahdollisuudet omistaa maata, päästä osalliseksi teknologiasta, rahoituspalveluista, koulutuksesta ja markkinoista, maataloustuotanto kasvaisi ja nälkäisten määrä vähenisi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n mukaan 100–150 miljoonalla ihmisellä. 

Lupaavia merkkejä on kuitenkin ilmassa. Vuonna 2011 talouslehti Forbesin naisvaikuttajien Top 100 -listalle nousi kokonaan uusi joukko naisia: teknologia-aloilla toimivia riskisijoittajia, startup-yritysten johtajia ja teknologisia innovaatioita kehittäviä insinöörejä.

Kehitysmaiden naisyrittäjillä on erityisiä vaikeuksia perustaa yrityksiä, jotka pärjäävät ja ovat kasvukelpoisia virallisen talouden markkinoilla. Maailmanpankin Women, Business and the Law -raportti (2011) painotti, että 103:ssa maassa 141:n joukosta lainsäädännössä on sukupuoleen perustuvia eroja. M-Farmin perustaminen Keniassa ei ollutkaan sattuma: saman raportin mukaan Keniassa on tehty maailmanlaajuisesti eniten sukupuolten tasa-arvoa parantavia uudistuksia viimeisten kahden vuoden aikana.

Uudet viestintäteknologiat eivät auta pelkästään bisneksen tekemistä vaan rikkovat myös sosiaalisia raja-aitoja. M-Farm syntyi Nairobissa naisyrittäjien ja teknologia-asiantuntijoiden AkiraChix-organisaatiossa, jonka tavoitteena on ”muuttaa Afrikan tulevaisuus”.

Margaret Silas, Kenia. Kuva: Flickr/CGIAR Climate, CC BY-NC-SA 2.0 Margaret Silas viljelee maata Ngurumossa Keniassa. Kuva: Flickr/CGIAR Climate, CC BY-NC-SA 2.0

Tässä apuna oli oivaltava kehitysohjelma. AkiraChix on saanut tukea Creating Sustainable Businesses -ohjelmalta, jossa kumppaneina ovat Suomi, Nokia ja Maailmanpankin teknologia- ja innovaatio-ohjelma infoDev. Toiminta antaa hyvän mallin muillekin naisjohtoisille yrityshautomoille ja sosiaalisille keskuksille.

Uusi teknologia voi luoda työpaikkoja myös maailman miljardille köyhimmälle naiselle. Mikrotyö, kuten yksinkertainen tietojen syöttäminen, voi tuoda tuloja vähän koulutetuille. Työhön tarvitaan yleensä tietokone, mutta mikrotyötä voi uusien sovellusten myötä tehdä myös matkapuhelimilla. Mikrotyö voi luoda miljoonia uusia ”digitaalisia” työpaikkoja, sillä maailman kuudesta miljardista matkapuhelimesta 80 prosenttia on kehitysmaissa. Se tarjoaa mahdollisuuksia nuorille, naisille ja vammansa takia perinteisiltä työmarkkinoilta syrjään jääville.

Maapallon väkiluku ylitti seitsemän miljardin rajan viime vuonna. Niinpä yhteiskuntiemme on jatkuvasti kehitettävä teknologioita, jotka ratkaisevat aikamme suuria kysymyksiä kuten ilmastonmuutos, ruokaturva ja kestävä toimeentulo. Kannustamme kansainvälisenä naistenpäivänä kaikkia naisia, jotka kehittävät ratkaisuja näihin ongelmiin, pitämään pintansa ja levittämään sanaa.

Heidi Hautala ja Janamitra Devan

Heidi Hautala on kehitysministeri. Janamitra Devan on Maailmanpankin rahoituksen ja yksityissektorin kehittämisyksikön varapääjohtaja.

Lue lisää

tietoyhteiskunta