Finland deltar i fredsprocessen i Sri Lanka

Efter nästa 20 år av krig fortskrider fredsprocessen i Sri Lanka hoppfullt. För att stärka fredsförhandlingarna hålls inkommande måndag den 25 november en internationell politisk konferens.

Finland har kraftfullt stött närmandena mellan parterna i inbördeskriget i Sri Lanka. Vapenvilan har varit i kraft i drygt nio månader, och Finland deltar i den internationella monitorkommission som övervakar vapenvilan. Denna icke-beväpnade Sri Lanka Monitoring Mission leds av Norge. Efter norrmännen är finländarna talrikaste grupp. SLMM bygger inte på FNs, OSSEs eller annan internationell organisations beslut. Finland har inte tidigare deltagit i dylik krishanteringsoperation.

Konferensen i Oslo den 25 november är ett politiskt möte, genom vilket man vill visa stöd från det internationella samfundets sida för fredssträvandena i öriket. Man kommer sannolikt att grunda en återuppbyggnadsfond, som donatorer kan stöda med blanko summor. I början av nästa år kommer att man i Japan ordna en finansieringskonferens av mera traditionell roll.

Finlands totala kostnader för att delta i övervakningen av vapenvilan i Sri Lanka är nu ca 1,5 miljoner euro per år. Finland har nyligen beviljat 250 000 euro till förmån för Röda korsets biståndsprogram för krigets offer. Man hoppas också att finansiärerna stöder minröjning. Finland överväger även att som en del av återuppbyggnadsarbetet stöda samfundets normaliseringsåtgärder.

Sri Lanka var en av huvudmottagarna i Finlands bilaterala utvecklingssamarbete 1980-97.

Ytterligare information: Mikko Pyhälä tel 160 55523, och Päivi Pohjanheimo, tel. 160 55694, utrikesministeriets enhet för Asien och Oceanien.









krishantering