Kontroll över vattenresurserna i västra Nepal

Finlands och Nepals gemensamma Rural Village Water Resources Management -projekt är i gÅng för tredje Året. I helheten som har planerats fram till 2010 deltar omkring 250 projekt i 10 län i Nepals västra del, som är den allra fattigaste.

Av projekten har 51 redan inne i en sÅ kallad post-contruction-fas, vilket innebär att byarnas vattenposter nu är färdiga och man koncentrerar sig pÅ sanitet, utbildning eller jordbruk.

Utrikesministeriets Nepal-ansvariga Heli Lehto och den lokala administrationens representant Bisnu Prasad Dhakal under en fest för ett färdigt projekt i Asuran i februari 2009. Bild: Milma Kettunen Utrikesministeriets Nepal-ansvariga Heli Lehto och den lokala administrationens representant Bisnu Prasad Dhakal under en fest för ett färdigt projekt i Asuran i februari 2009. Bild: Milma Kettunen

"MÅlet är att klart förbättra människornas livskvalitet inom ett par År. 70–80 000 människor drar direkt nytt av vattnet som projektet hämtar med sig", berättar projektexperten Sanna-Leena Rautanen.

Projektets helhetskostnad är omkring 14 miljoner euro, och av det är Finlands andel omkring 12 miljoner. Till exempel kostade det omkring 27 000 euro att fÅ vatten, sanitet, bevattningssystem och el till byn Asuran. Av det betalade Finland omkring 16 000 euro.

Milma Kettunen

vatten