Nepals och Finlands gemensamma projekt inom utbildningssektorn har fått betydande EU-finansiering

Finlands ska starta ett nytt femårigt projekt med Nepal med fokus på utveckling av lärarutbildningen. Projektet kommer att genomföras av bolaget Helsingfors universitets utbildnings- och utvecklingstjänster HY+.

Nepals och Finlands gemensamma projekt  som inleds i juni 2024 har fått betydande finansiering från Europeiska unionen. Syftet med projektet Technical Support Cooperation to School Education Sector in Nepal (TECSES) är att ge barn bättre möjligheter att få utbildning och förbättra utbildningens kvalitet och inkluderande i de områden i Nepal där läranderesultaten är sämst. TECSES-projektet bidrar starkt till den nepalesiska regeringens program School Education Sector Plan, SESP, som har målet att utveckla hela utbildningssektorn. Projektet genomförs i Nepal av bolaget Helsingfors universitets utbildnings- och utvecklingstjänster HY+. 

Samarbetet mellan Finland och Nepal är en utmärkt möjlighet att utbyta bästa rutiner, sakkunskap och lösningar inom utbildningssektorn, vilket gagnar båda länderna. Projektets mål är att förbättra den allmänna utbildningsnivån och läranderesultaten och ge barnen lika möjligheter att få utbildning, med särskilt fokus på barn med funktionsnedsättning och barn som hör till andra minoriteter. För att uppnå dessa mål fokuserar projektet i synnerhet på att utveckla lärarutbildningen i samarbete med undervisningsministeriet och universiteten i Nepal.

Projektfinansieringen uppgår till sammanlagt 10 miljoner euro. Hälften av summan täcks med anslaget för Finlands utvecklingssamarbete och hälften kommer från Europeiska unionen. Den EU-finansiering som Finland får av EU gör det möjligt att utvidga projektet till fler områden och förbättra effekterna. Samarbetsprojektet innebär ett steg mot en hållbar utveckling och ett jämlikare utbildningssystem för nepalesiska ungdomar, vilket i sin tur har en positiv inverkan på landets framtid på vägen mot en övergång till ett lägre medelinkomstland.

Projektet stärker ytterligare Finlands och Nepals samarbete inom utbildningssektorn som länderna inledde redan på 1990-talet och Finlands engagemang i att främja utbildningen globalt.

Mer information

Elina Hämäläinen

ansvarig tjänsteman, Nepal, enheten för södra Asien, tfn

+358 295 351 553

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].

 

Läs mer om Finlands utvecklingssamarbete i Nepal: Länk till Nepals utvecklingssamarbetet(Länk till en annan webbplats.)