Kvinnorna i Nepal upplever våld både hemma och på jobbet

Våld är vardag för många kvinnor i Nepal. Finland beaktar kvinnor i allt sitt utvecklingssamarbete, säger utvecklingsminister Heidi Hautala som har besökt Nepal.

Neeru Seth, kuva: Pia Heikkillä Neeru Seth har upplevt våldshot på många arbetsplatser. Nu hjälper hon andra kvinnor att fly våldet med hjälp av en organisation. Foto: Pia Heikkilä

Neeru Seths uttrycksfulla ansikte vittnar om mycket. Idag är hon 33 år gammal. När hon var 14 år flyttade hon från landsbygden till Kathmandu för att väva mattor.

Livet var hårt.

”Arbetsdagen började varje morgon halv fem och slutade elva på kvällen, sju dagar i veckan. Min lön var ungefär tusen rupier i månaden (10 euro). Man hotade att slå oss om vi blev sjuka eller inte orkade arbeta hela dagen” berättar hon.

Bristen på pengar drev den unga Neeru till restaurangarbete och dansösyrket. Hon hamnade i en värld där man utan att blinka utnyttjar unga flickor, och där våldet ständigt är närvarande.

”Dansöserna slogs gula och blå om de inte gick med på att ha sex med kunderna. Många hölls inlåsta, som slavar” berättar hon.

Neerus berättelse är inte ovanlig i Nepal. Trots att kampanjerna mot kvinnovåld har pågått i decennier lever man ändå enligt de urgamla sociala mönstren i det patriarkaliska samhället, vilket innebär att kvinnor diskrimineras och ofta utsätts för våld.

Våldet begränsar sig inte enbart till vissa yrkesgrupper utan är vida utbrett. ”Jag har blivit hotad och tvingad att göra sådant som jag inte vill på många arbetsplatser” säger Neeru.

Familjevåld vanligt

Enligt FN är Nepal ett av de värsta länderna i världen när det gäller könsrelaterat våld. Det är ett land där sociala tabun och vidskepelse präglar kvinnornas liv.

Våldet mot kvinnor på offentliga platser är bara en del av deras problem. Hemma lider de också av våld, i tysthet bakom stängda dörrar.

Enligt människorättsorganisationerna utsätts kvinnorna i Nepal för våldtäkter, utnyttjas sexuellt av främlingar eller släktingar, och familjevåld är vardagsmat för dem.

Enligt FN:s befolkningsfond UNFPA är den största utmaningen att familjevåldet betraktas som en privat angelägenhet och diskuteras inte offentligt.

Familjevåldsbrott bestraffas sällan eftersom lagarna är bristfälliga. År 2002 gavs ett lagförslag som gällde kvinnovåld, men föreslaget röstades ut.

Trots allt finns det hopp. Premiärminister Baburam Bhattarai sade nyligen att det finns planer på att inrätta en nationell kvinnokommission, som skulle bli ett konstitutionellt organ. Bhattarai uppgav också att regeringen är beredd att bestraffa personer som utsätter kvinnor för våld.

Man har inte kartlagt vilka grymheter som begicks mot kvinnor under inbördeskriget som upphörde år 2006. Ingen vet exakt vad som hände under krigstiden.

Finland stödjer kvinnorna

Finland är med och stödjer kvinnorna i Nepal. FN:s resolution 1325 om kvinnors ställning i konflikter godkändes år 2000, och Finland var ett av de första länderna att i praktiken börja förverkliga kvinnors ställning i återuppbyggnadsarbete efter krig och konflikter.

Heidi Hautala ja doko, kuva: Maria Kurikkala Heidi Hautala överraskade invånarna i en nepalesisk by genom att bära en tung bärkorg. Foto: Maria Kurikkala

”Finland vill stödja de kvinnor som led under det tio år långa kriget och efter det, och vi vill arbeta för att de får sina rättigheter och möjlighet att fortsätta med sina liv, även om de har blivit änkor eller förlorat sina söner” betonade utvecklingsminister Heidi Hautala.

”Vi beaktar kvinnorna i allt vi gör, vare sig det handlar om skogsvård, vatten eller sanitetsprojekt. Det är av största vikt hur all sådan verksamhet påverkar kvinnorna och deras liv” sade Hautala under sitt Nepalbesök.

Utbildning nyckeln till framtiden

Nu för tiden hjälper Neeru Seth andra kvinnor att fly undan våldet, med hjälp av organisationen Biswas i Kathmandu.

”Att informera om utbildning och rättigheter är en viktig del av vårt arbete. Utan utbildning har kvinnorna inga möjligheter till en bättre framtid” säger Neeru och ler i eftermiddagssolen.

Pia Heikkilä

Skribenten är frilansjournalist och följde med utvecklingsminister Heidi Hautalas Nepalresa.