Nepaleserna röstade på förändring

Valet av grundlagsstiftande nationalförsamling i Nepal förlöpte lugnare än man hade befarat. Rösträkningen fortsätter ännu ett par veckor. Men man kan redan skönja vilken riktning valresultatet tar: maoistpartiet som för första gången deltog i valet håller på att ta hem en storseger.

Röstningsprocenten i valet som hölls den 10 april steg över 60 procent. Resultatet beskrivs som historiskt och överraskande. Medan rösterna ännu räknas förutspås kommunistpartiet maoisterna (CPN-M) ta hem en brakseger över de hittills största partierna (Nepali Congress, NC) och det sitt namn till trots snarast socialdemokratiska vänsterpartiet (Nepal Communsit Party-UML).

När 70 % av direkta rösterna i de 240 valdistrikten har räknats visar prognosen att maoisterna får majoritet eller över 50 % av rösterna. Resultaten för de representanter som ställde upp i proportionella val klarnar inom ett par veckor.

Maoisternas valframgång kom som en överraskning för alla, också för dem själva. Av de konkurrerande partierna har åtminstone UML redan erkänt sitt nederlag, och partiledaren Madhav Kumar Nepal har uppgett sig avgå från sin tjänst när resultaten är klara. UML har också sagt sig lämna interimsregeringen, och tänker inte ingå i regeringen efter valet. UML håller alltså på att bli oppositionsparti på Nepals nya politiska karta.

Också Nepals kongressparti (NC) är överraskat av resultatet. Premiärminister Girija Prasad Koirala sägs vara besviken och förvirrad av sitt partis klena framgångar. Den ålderstigna premiärministern meddelade redan innan valet att han kommer att dra sig tillbaka från politiken så snart situationen tillåter.

Maoistledaren Prachanda har lugnat grannländerna Indien och Kina och det internationella samfundet, och lovat förbinda sig till konsekvent samarbete i interimsregeringens konsensusanda. Han lovar Nepal ekonomisk tillväxt och arbetsplatser.

Maoisternas segertåg syns också i de personliga rösterna: till exempel Baburam Bhattarai som hör till partiledningen vann i sitt valdistrikt över NC:s representant, som kom på andra plats, med över 30 000 rösters marginal.

Kung Gyanendra har lyckönskat nepaleserna till det lyckade valet. Han har inte kommenterat sin avsikt att ge makten ifrån sig trots att partierna i nationalförsamlingen har förbundit sig till att förvandla kungadömet till en republik bestående av delstater.

Ungdomar och kvinnor avgjorde valet

Unga nya röstare har utpekats som avgörande för valet, de som vill ha politisk och ekonomisk förändring till stånd, och nya arbetsplatser. Den väldigt långsamma ekonomiska tillväxten (under 2,5 %) och den tilltagande ungdomsarbetslösheten hör till Nepals svåraste problem.

Maoisterna har lyckats mobilisera denna grupp som anhängare. NC och UML kunde inte läsa av den förändrade politiska stämningen, där de unga röstarna utgjorde en tredjedel och de som röstade för första gången en fjärdedel av alla röstberättigade.

Man vet att kvinnornas röstningsprocent var över 50 vilket har överraskat valobservatörer och press positivt. Dagstidningarna beskriver situationen som historisk. Kvinnorna kan mycket väl ses som avgörande för valet, eftersom en fjärdedel av männen arbetar utomlands eller utanför den valkrets där de har rätt att rösta. I det här skedet vet man att åtminstone ett dussin kvinnor har vunnit i sina valdistrikt.

Valbeteendet har också fått kritik. Vissa partier misstänker att maoisterna har utövat påtryckning för att få väljare till valurnorna.  I pressen har det också förekommit misstankar om skrämseltaktik. Folket önskar att våldsamheterna ska sluta och de har röstat på maoisterna för att garantera fred i samhället.

Den höga röstningsprocenten och maoisternas framgång vittnar om att nepaleserna har röstat på förändring och att eventuell skrämselpolitik har spelat en mindre roll.

Pirkko-Liisa Kyöstilä, Petri Haapaniemi, Katmandu