Mahaguthi gör rättvisa kläder

Vävstolarna skramlar och skyttlarna viner förbi när vävarna jobbar på i Mahaguthi-organisationens kvinnocentrum i utlanterna av Kathmandu. På klädavdelningen surrar symaskinerna den här kyligt regniga dagen.

Mahaguthin ompelimo, Katmandu. Kuva: Marja-Leena Kultanen I centret, ashramen, får fyrtio kvinnor åt gången utbildning för att bli vävare eller sömmerskor.

Bishnu Tamang. Kuva/foto: Marja-Leena Kultanen En av dem är 18-åriga Bishnu Tamang. Hon fick inte gå i skola i sin hemby och kom till Kathmandu för ett par år sedan. Hon blir färdig i april och hoppas på att hitta jobb som sömmerska i sina hemtrakter. Tamang är hemma från byn Dhading väster om Kathmandu. Det är tre dagars vandring från distriktets centrum till hembyn.

I ashramen har hon lärt sig att läsa och skulle vid sidan om sömmerskedrömmen vilja fortsätta skolgången. Hon har ingen brådska att gifta sig, försäkrar hon.

Stöd för marknadsföring och produktutveckling

Mahaguthi är en av pionjärerna i Nepal för rättvis handel. Produkterna som produceras av dess kvinnogrupper förs ut i världen och säljs också i organisationens butiker i Kathmandu.

Kvalitetskontrollen är en stor utmaning eftersom 84 procent av produkterna går på export, berättar organisationens verksamhetsledare Sunil Chitrakar. “I fjol hade vi till exempel problem med den jämna färgningen av den tråd som används att väva med.”

Mahaguthis kläder görs av handvävda tyger, som vävs av bomullstråd som de färgat själv.

Finlands ambassad i Kathmandu stöder produktutvecklingen och marknadsföringen av textilprodukterna till Europa med 10.000 euro åren 2006-2009. Av Mahaguthis export går lejonparten till kontinetala Europa: Spanien, Italien, Tyskland och Frankrike. Till Finland importeras produkterna av Reilun kaupan tähti.

Förutom textiler exporterar Mahaguthi också bland annat pappersprodukter.

Mahaguthin paperipaja, Katmandu, Nepal. Kuva: Marja-Leena Kultanen På andra sidan Kathmandu försöker de som tillverkar pappersark skydda sig mot regnet, men på bokbindarnas bord växer sig högarna av album allt högre. Pappret som är gjort av fibrer på lokta-busken – en släkting till tibasten – kan användas till mycket.

Största delen av pappersverkstadens 72 arbetstagare är kvinnor. Mahaguthi utbildar dem i att planera, kvalitetskontrollera och marknadsföra produkterna.

Marja-Leena Kultanen