Covid-19 lägesbild i Nepal (uppdaterat 30.6.)

Situationen med Covid-19 i Nepal är fortsatt allvarlig och nedstängningar har införts i flera regioner av landet. Smittspridning i Kathmandudalen är hög och restriktionerna gäller tills vidare. Reguljär internationell flygtrafik har återupptagits i begränsad omfattning. Läget med coronaviruset är osäkert och restriktionerna kan ändras snabbt. Håll dig uppdaterad via lokala myndigheter och följ lokala nyheter.

9.6.2021, uppdaterat 30.6.2021

Inresebestämmelser

Reguljär internationell flygtrafik har återupptagits i begränsad omfattning. För uppdateringar om situationen följ gärna Finlands ambassads(Länk till en annan webbplats.) Facebook sida. 

Resenärer som för närvarande kommer in i landet sätts i sju dagars hotellkarantän på egen beskostnad vid ankomst. De som är fullvaccinerade, samt vissa andra specialgrupper, kan istället välja att sitta i hemkarantän i 10 dagars tid. Dessutom kommer man att behöva visa upp ett negativt coronatest som inte är mer än 72 timmar gammalt för att få resa in i landet.

På grund av det allvarliga läget med coronaviruset kan det förekomma ändringar i internationella flygtrafik som påverkar både inresa till Nepal och utresa från landet. Resenärer uppmanas att noga kontrollera de aktuella inresebestämmelserna före resan då situationen vad gäller krav och restriktioner kan ändras snabbt. 

Mer information:

•      Department of Immigration(Länk till en annan webbplats.) (på engelska)

•      Civil Aviation Authority of Nepal(Länk till en annan webbplats.) (på engelska)

 

Rörelse och reserestriktioner

De flesta regionerna har infört nedstängningar och utegångsförbud. Inhemska flygningar har återupptagits i begränsad omfattning.

Rörelse och reserestriktionerna i Kathmandudalen gäller tills vidare. Kollektiv- och privattrafik är tillåten i bengränsad omfattning och odd-even -regeln måste följas. Taxi får köras så länge hälsorekommendationerna följs. Sammankomster är inte tillåtna. Endast nödvändig fordonstrafik in till Kathmandudalen tillåts under restriktionsperioden och alla som för närvarande kommer in i Kathmandudalen måste vara i karantän i enlighet med lokala myndigheternas instruktioner.

Hälsovård

Det är obligatoriskt att bära ansiktsmask och hålla 2 meters avstånd när man rör sig utomhus. Vid ingången till mataffärerna mäts feber hos kunderna och ingen släpps in i affärerna utan ansiktsmask.

Den allmänna hälsovården i Nepal ligger på en mycket låg nivå och kapaciteten hos de privata sjukhusen som betjänar turister är också mycket begränsad. På grund av coronapandemin kan det förekomma brist på vård- och internsivvårdplatser på sjukhus. Nepal är hårt drabbat av COVID-19 och en utbredd epidemi är en stor utmaning för landets hälsovård. I ljuset av detta uppmanas resenärer iaktta stor försiktighet, noga vidta alla covid-relaterade åtgärder och se över sin situation.

Uppdaterad information om coronaläget i Nepal finns på Världshälsoorganisationens WHO Nepal(Länk till en annan webbplats.) webbplats (på engelska).

Affärer och andra tjänster

Restriktionerna i Kathmandudalen påverkar tillgången till vardagliga tjänster. Mataffärer, apotek och affärer som säljer nödvändiga varor såsom gasflaskor kan hålla öppet som vanligt. Andra butiker får hålla öppet mellan 11.00-18.00. 

Notera att tillgång till vardagliga tjänster kan emellertid ändras och nya restriktioner utlysas med mycket kort varsel. Följ lokala medier för senaste informationen. 

Sanktioner för brott mot begränsningarna

Bryter man mot kravet på ansiktsmask kan det leda till böter. Fordon kan även beslagtas av polis om man bryter mot odd-even regeln. Med erfarenheter från tidigare nedstängningarna kan det förväntas att restriktionerna i Kathmandudalen kommer att övervakas på ett effektivt sätt.

Annat att beakta

Det har inte förekommit diskriminering eller hotfullt beteende gentemot utlänningar i Nepal. 

Nyheter om situationen i Nepal kan följas på engelska i följande medier:

Beskickningens kundservice

Finlands ambassad tar emot ansökningar om uppehållstillstånd samt legaliseringar i begränsad mängd. VFS Global viseringscentrum tar emot ansköningar om Schengen visum på fredagar mellan 9.00-11.00. Vänligen notera att endast ansöknigar om visum på grund av familjeband eller etablerat parförhållande tas emot. 

Medborgartjänster är tillgängliga som vanligt för finska medborgare och för personer som är permanent bosatta i Finland.

Reseanmälan

Ambassaden påminner alla resenärer och de som redan befinner sig i landet om att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.).

Om du redan har gjort en reseanmälan och din vistelse utomlands förlängs, bör du ändra slutdatumet på reseanmälan. På det sättet får vi information om att du fortfarande befinner dig i landet och då kan vi skicka meddelande och förfrågningar till dig. Om du har registrerat dig i tjänsten så kan du redigera din anmälan själv. Har du inte registrerat dig, ska du göra en ny reseanmälan.

Om det inte finns något slutdatum på din reseanmälan eller om du har återvänt till Finland tidigare än planerat, bör du radera din reseanmälan. Om du har registrerat dig i tjänsten, kan du redigera anmälan själv. Om du inte är registrerad, vänligen skicka en begäran om radering via epost till [email protected].

Vänligen notera att behandlingen av ändringar av anmälan och begäran om radering tidvis hopar sig.