Katmanduborna hoppas på fred

Den tionde april ordnas ett historiskt val i Nepal, man röstar fram en grundlagsstiftande nationalförsamling. Kvällen innan valet frågade vi av katmandubor vad de önskar sig att valet ska medföra.

Sunyana Prajapati, Nepal. Bild: Eeva Maijala

Sunayana Prajapati, expedit

”Om folk röstar på bra kandidater sker en förändring till det bättre. Kanske allt går bra, svårt att säga.

Somliga säger att om maoisterna förlorar börjar våldsamheterna på nytt.”

 

 

Sandesh Adhikari, Nepal. Bild: Eeva Maijala

Sandesh Adhikari, studerande och aktivist

”Det finns så många stora förhoppningar men alla önskar sig fred. Jag önskar en korruptionsfri regering och att alla får delta oberoende av kast, kön och etnisk bakgrund.

Efter valet beslutar nationalförsamlingen vid sin första session om monarkins öde. Jag tror att den kan avgöra den frågan men inte skapa en ny grundlag för Nepal. Människor blir besvikna och kommer igen att börja söka nya alternativ.”

Jayanti Subba, Nepal. Bild: Eeva Maijala

Jayanti Subba, expert i undervisningsbranschen

”Jag är glad för att valet ordnas trots alla tvivel som har legat i luften. Fortfarande finns det en risk att valet inte är helt fritt. Jag är rädd för att man inte ska förmå arrangera valet demokratiskt, särskilt i avlägsna trakter.

Jag hoppas att partierna godkänner valresultaten och inte tar till våld.”

 

Amrit Thapa, Nepal. Bild: Eeva Maijala

Amrit Thapa, taxichaufför

”Jag hoppas att det blir fred efter valet. Jag önskar att det i och med valet kommer att råda en stämning i Nepal där det är gott att arbeta.Jag kan inte rösta för jag borde resa till min hemby på valdagen för att göra det. Min by ligger långt borta från Katmandu. Om jag hade kunnat rösta i Katmandu hade jag gjort det.”

 

 

 

Binod Sharma, Nepal. Bild: Eeva Maijala

Binod Sharma, pensionerad statlig tjänsteman

”I Katmandudalen går allt bra men utanför den kämpar man hårt emot valet. Jag är rädd för att tänka på vad som ska hända efter valet. Jag har inte sett att ett enda parti skulle ha någon stor vision.”

 

Sanjal Yadav, mottagningsbiträde

”Alla ledarna är gamla och deras tänkesätt är gammalmodigt. Nya människor borde få en chans att påverka. Jag tror att det kommer att förekomma mycket demonstrationer och våld både före och efter valet.

Sanjal Yadav, Nepal. Bild: Eeva Maijala Många tror sig vinna men de kommer att bli besvikna. Efter valet kommer säkert många partier att säga att valet inte genomfördes hederligt.

Jag tror att kungen övertar en stark roll om det blir problem. Jag önskar det inte, men jag tror att det går så.”

 

Kamala Chaulagain, Nepal. Bild: Eeva Maijala Kamala Chaulagain, hemvårdare

”Det är bra att valet ordnas. Nu är det en bra tid för val. Jag tänker rösta. Så många människor har dött under det senaste decenniet. Hoppeligen kommer politikerna att åstadkomma goda saker i framtiden.”

 

Krishna Gautam, Nepal. Bild: Eeva Maijala Krishna Gautam, studerande

”Jag hoppas att valet är fritt och hederligt och att partierna nöjer sig med resultaten. Jag hoppas att olika kaster och kvinnorna tas med i beslutsfattandet. Jag tror att valet hålls i en god anda.

Om partierna inte är nöjda med resultaten blir följden problem. Jag tror att en konstitutionell monarki kan komma att grundas i Nepal.”

 

Babby Subba, Nepal. Bild: Eeva Maijala Babby Subba, affärsinnehavare

”Jag hoppas att det ska råda en fredlig atmosfär på valdagen och efteråt. Det är svårt att säga hur det går. Kanske valet förlöper fridfullt.

Alla vill ha fred. Ändå blev en kandidat mördad i Surkhet i natt. Jag är ledsen över det.”

Text och bilder: Eeva Maijala