Spaningen efter den försvunna helikoptern fortsätter i Nepal

Pressmeddelande 376/2006
24.9.2006

Läget klockan 10.00 lokal tid, 7.15 finländsk tid:

En helikopter som tillhör bolaget Shree Airlines försvann på förmiddagen den 23 september i distriktet Taplejung i nordöstra Nepal. Helikoptern var på väg från byn Ghunsa i naturskyddsområdet Kanchanjunga till områdets centrum Suketar, där det ligger en flygplats.

Helikoptern hade 20 passagerare och en erfaren nepalesisk-rysk besättning på fyra personer. Bland passagerarna fanns Pauli Mustonen, tillförordnad chargé-d'affaires vid Finlands ambassad i Katmandu. I helikoptern fanns dessutom bland annat Nepals skogsminister Gopal Rai med hustru, en avdelningschef vid skogsministeriet, personal från WWF:s kontor i Nepal, USA och Storbritannien, biträdande chefen för USAID:s kontor i Nepal och journalister.

Passagerarna var på en officiell resa till naturskyddsområdet Kanchanjunga för att överlåta förvaltningen av området till de lokala myndigheterna.

Vädret var dåligt då helikoptern försvann. Dimman och regnet hindrade spaningarna på lördagen. Helikoptrarna kunde inte lyfta i området, och efter mörkrets inbrott var även arméns infanteriavdelning tvungen att avbryta spaningen.

Spaningen återupptogs i morse. En arméhelikopter med räddningsarbetare och en läkare har letat i området sedan klockan åtta lokal tid. Halv tio var helikoptern tvungen at återvända till Suketar för att tanka.

Klockan tio lyckades helikoptern inte lyfta på grund av dåligt väder. Fyra helikoptrar väntar på bättre väder på flygplatsen i Suketar.