YK: Monsuunin myöhästyminen lisää humanitaarisen avun tarvetta Nepalissa

Nepal on YK:n mukaan pitkäaikaisen humanitaarisen avun tarpeessa. Ruokaturvattomuus on laajaa, ja väestöstä yli 40 prosenttia on aliravittuja. YK vetoaa avunantajiin varojen saamiseksi, sillä budjetista puuttuu vielä noin puolet.

Monsuunisade Patanissa, Nepal. Kuva: Michael Foley, julkaistu Creative Commons -lisenssillä Maataloudelle tärkeät monsuunisateet alkoivat tänä vuonna tavallista myöhemmin. Kuva: Michael Foley(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), julkaistu Creative Commons -lisenssillä

Säännölliseksi muodostuneet, ankarat luonnonkatastrofit, ruoan ja polttoaineen hinnan nousu yhdistettynä maailmanlaajuiseen talouskriisiin ovat johtaneet ruokaturvattomuuden kasvuun Nepalissa. Joulukuussa 2008 noin 2,7 miljoonan ihmisen arvioitiin olevan pikaisen ruoka-avun tarpeessa. Toukokuussa 2009 ruoka-apua tarvitsi jo yli 3,4 miljoonaa. 

Etenkin vuoristoalueita talvikaudella koetteleva ankara kuivuus on nostanut ruoan hintaa ja aiheuttanut ruokapulaa. Esimerkiksi perunan hinta on noussut vuodessa 58 prosenttia. Nepal Rastra -pankin mukaan ruoan hinnan inflaatio oli toukokuussa 16,5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Ruokaturvan odotetaan heikkenevän entisestään ensi talvena. Kuluvan kesän monsuunisateet alkoivat myöhässä eikä vettä ole tullut maatalouden tarpeisiin riittävästi. Suuret sateetkaan eivät voi enää ratkaista ongelmaa. Rankkasateet päinvastoin saattavat viedä sadon mennessään. Asia on merkittävä, sillä maatalous turvaa toimentulon 80 prosentille nepalilaisista.

Heikentynyt ruokatilanne vaikuttaa lasten tulevaisuuteen. Nyt joka toinen alle viisivuotias on kroonisesti aliravittu, 39 prosenttia alipainoisia ja 13 prosenttia näivettyneitä.

YK:n humanitaarista apua koordinoivan OCHAn mukaan 145 miljoonan Yhdysvaltain dollarin budjetista puuttuu vielä 71 miljoonaa. Rahoitusvaje on suurin ennaltaehkäisevää työtä tekevillä lohkoilla.

Rahoitusvajeen takia YK ei ole pystynyt aloittamaan ennaltaehkäiseviä vesi-, sanitaatio- ja hygieniaprojekteja. Se näkyy esimerkiksi Keski- ja Kaukolännessä puhjenneessa vatsatautiaallossa, joka johti muutamien viikkojen sisällä 136 ihmisen kuolemaan. Tuhannet ihmiset ovat saaneet tartunnan saastuneen veden ja puutteellisen hygienian takia. 

Kati Bhose ja Marja-Leena Kultanen

Kuiva kausi päättyi rankkasateeseen

"Viime päivinä Kathmandun laaksossa on satanut paljon pitkän kuivan kauden jälkeen. Suurin päivittäinen sademäärä tähän asti oli 99 millimetriä 27. heinäkuuta", kertoo Nira Gurung ICIMOD-tutkimuslaitoksesta. Hänen mukaansa rajuja sateita on Nepalin lisäksi esiintynyt Bhutanissa, Koillis-Intiassa ja Bangladeshissa.

"Joillekin viljelijöille sade on ilonaihe, monille kauan odotetut sateet tulivat liian myöhään riisinistutuksen kannalta." Sateet ovat hänen mukaansa saattaneet tuhota jo vähät taimet, jotka oli istutettu. "Rankkasateet tuovat mukanaan surua ja vaikeuksia tulvien, maanvyöryjen, ihmishenkien, omaisuuden ja elinkeinon menetyksen myötä."

ICIMOD tutkii vuoristoseutujen kehitystä kahdeksan maan alueella Hindu Kushin ja Himalajan vuoristoissa.

 

 

 

 

maaseutu