Carina Räihä aikoo kiivetä Mount Everestin huipulle ensimmäisenä suomalaisena naisena. Matka maailman huipulle alkoi Nepalin eteläosissa, Chitwanin kansallispuistossa.

Norsu Chitwanissa Chitwanin kansallispuisto on monen villinorsun koti.

Vaikuttavaa: yksinäinen urosnorsu tallustaa hitaasti aukealle. Se kääntyy ihmisiä kohti ja tuijottaa yleisöään. Sitten se kääntyy ja kävelee pois yhtä rauhallisesti kuin tulikin. Carina Räihä on haltioissaan, eihän hän ole ehtinyt viettää kansallispuistossa vielä tuntiakaan.

”Norsu on minulle tärkeä eläin. Olen nähnyt niistä ohjelmia, norsu on tunteellinen eläin, joka suree jos joku perheenjäsenistä kuolee. Se on voimakas ja iso. Niin kuin vuoret se on täynnä luonnonvoimia, mutta se on tosi hellyttävä myös”, Räihä kertoo.

Villinorsujen lisäksi Chitwanin kansallispuistossa elää uhanalaisia sarvikuonoja ja tiikereitä – ja lukematon määrä erilaisia kasveja, lintuja, nisäkkäitä ja hyönteisiä. Viidakossa kuumuuden ja kasvien keskellä on vaikea ajatella, että linnuntietä vain parinsadan kilometrin päässä kohoaa maailman korkein vuori, lumipeitteinen Mount Everest.

Vuorikiipeilijä Carina Räihä toimii myös luonnonsuojelujärjestö WWF:n luonnonlähettiläänä, ja on hyvin kiinnostunut Nepalin rikkaasta luonnosta. Sen säilyttämiseksi tarvitaan monia keinoja. Siksi norsujen ja sarvikuonojen lisäksi ohjelmassa on biokaasukylä.

Jari Maya Tamang esittelee Carina Räihälle yksityistä biokaasuvoimalaansa. Jari Maya Tamang esittelee Carina Räihälle yksityistä biokaasuvoimalaansa, jonka hän sai ensimmäisenä kylässä.

Ihmisten on laitettava ruokaa, ja helpoin keino keittämiseen on polttaa puuta. Se tietysti verottaa metsää. Toinen vaihtoehto on rakentaa yksinkertainen säiliö, jossa lehmien ja ihmisten jätteet tuottavat kaasuja, joilla sitten ruoka lämpenee.

”On hienoa nähdä omin silmin millaista työtä luonnon eteen tehdään. On vaikuttavaa nähdä, miten paikalliset ihmiset tekevät intohimolla työtä luonnonsuojelun puolesta. Se on ymmärrettävää, tietysti heillä on huoli omasta elinympäristöstään”, Räihä sanoo.

Suomi ja Suomen WWF ovat Nepalin WWF:n merkittävimpiä tukijoita.

Elämänmuutos vei Everestille

Ajatus Everestin valloittamisesta syntyi viime syksynä.

”Soitin ystävälleni ja kysyin, onko tämä ihan hullu idea. Totta kai hän oli sitä mieltä, että on”, Räihä nauraa.

Vuorenvalloitus ei kuitenkaan ole ensimmäinen yllättävä teko naiselta, joka puoli toista vuotta sitten jätti työnsä investointipankin johtoportaassa tehdäkseen asioita, joista hän oikeasti nauttii.

”Haluan rohkaista ihmisiä toteuttamaan unelmiaan. Elämänmuutos on mahdollinen milloin tahansa”, Räihä kertoo.

”Kiipeäminen on yksinäistä puuhaa. Vuorilla on aikaa miettiä asioita ytimiä myöten. Olen ajatellut, että siellä päätän, mitä haluan tehdä seuraavaksi.”

Kymmenen vuotta kiipeilyä harrastanut nainen on valmistautunut koitokseen huiputtamalla vuoria Argentiinassa ja Perussa. Nyt Räihä lähtee kiipeämään 16-henkisen kansainvälisen retkikunnan mukana. Muiden ryhmien mukana vuorella on ainakin kuusi muuta suomalaista, yksi heistä Anne-Mari Hyryläinen. Hänenkin tavoitteenaan on saavuttaa maailman korkein huippu ensimmäisenä suomalaisena naisena.

Molemmilla on edessään kaksi kuukautta karua telttaelämää, ohutta ilmaa, vuorenseinämää ja jäätä. Pakkanen voi painua 40 asteeseen, ja tuuli voi pahimmillaan kaksinkertaistaa sen vaikutuksen. Vuorenrinteellä voi olla vaikea muistaa, että luonnonrikkaassa Nepalissa lähin viidakko kasvaa vain sadan kilometrin päässä.