Vaalit toivat Nepalin nuorille valtaa

Nepalin perustuslakia säätävän kokouksen vaalien alustava tulos, ja ennen kaikkea kommunistipuolue maoistien huima keula muihin puolueisiin, tuntuu yllättäneen kaikki. Gagan Thapa oli yksi harvoista keskustaa lähellä olevan Nepalin kongressipuolueen nuorista ehdokkaista. Hän on herättänyt puheillaan ajatuksia sekä omassa että muissa puolueissa.

Gagan Thapa uskoo, että nuorten rooli puoluerajat ylittävän yhtenäisyyden luomisessa voi olla suuri. Kuva: Eeva Maijala Gagan Thapa uskoo, että nuorten rooli puoluerajat ylittävän yhtenäisyyden luomisessa voi olla suuri. Kuva: Eeva Maijala

Suhteellisen järjestelmän äänten laskenta on vielä käynnissä. Laskennan päätyttyä selviää, nimittääkö puolue Thapan laatimaan uutta perustuslakia Nepaliin.

Thapa kertoo yleisen näkemyksen olleen, että kongressipuolue olisi suurin puolue. ""Kaikki olivat yllättyneitä vaalituloksesta, jopa maoistit itse. He onnistuivat kampanjoinnissaan ja pystyivät antamaan ihmisille toivoa. Ihmiset olivat kyllästyneitä ja pettyneitä vanhoihin puolueisiin."

Ei pidä kuitenkaan unohtaa, että nepalilaiset toivovat rauhaa, hän muistuttaa. "Maoistit sanoivat koko vaaleja edeltävän ajan, että jos he eivät voita, he palaavat viidakkoon. Pelko oli läsnä. Kansainvälinen yhteisö ei välttämättä ymmärrä kuinka pelko vaikutti ihmisiin. Rauhan ja demokratian kannalta olisi tärkeää että tulevaisuudessa pelosta päästäisiin", Thapa tähdentää.

Ennen vaaleja nuoret kaikista puolueista painostivat puoluejohtajia antamaan nuorille enemmän tilaa. Maoisteja lukuunottamatta suurin osa puolueista ei hänen mukaansa kuitenkaan vastannut nuorten vaatimukseen.

Nuorille on nyt avautunut tila

"Tulevaisuudessa puolueiden on kuunneltava nuoria ja valittava heitä edustamaan itseään. Nyt myös muut puolueet tuntuvat ymmärtäneen, että yksi suurimmista syistä huonolle menestykselle vaaleissa oli nuorten puuttuminen listoilta. Nuorille on nyt avautunut tila, jossa he voivat toimia ja myös painostaa puoluejohtoa."

Perustuslakia säätävässä kokouksessa puolueiden täytyy olla valmiita tekemään töitä yhdessä, Thapa sanoo. "Uskon että nuorten rooli puoluerajat ylittävän yhtenäisyyden luomisessa voi olla suuri. Vanhempien johtajien välillä on paljon kaunaa. Nuoret yhdessä voivat luoda positiivisen yhteistyön ilmapiirin, jossa on mahdollista työskennellä ja välittää viesti että me liikumme eteenpäin. Ennen kaikkea maoistien on nyt aika todistaa, että he ovat halukkaita tekemään yhteistyötä muiden puolueiden kanssa."

Thapa haluaa nuorille enemmän tilaa tulevaisuudessa:  "Minulle tärkeintä on tuoda perustuslakiin takuu siitä, että yksilönvapaudet turvataan. Haluan myös, että nuoret saavat enemmän tilaa tulevaisuudessa. Nuoret on otettava mukaan päätöksentekoon kaikilla eri yhteiskunnan tasoilla."

Teksti ja kuva: Eeva Maijala