Nepalin rauhanprosessi etenee taas

Nepalin rauhanprosessi liikahti eteenpäin parin kuukuden tiiviin kädenväännön ja vaalien lykkäämisen jälkeen. Väliaikainen parlamentti pääsi monipolvisten neuvottelujen jälkeen sopuun merkittävässä päätöksessä.

Rauhanprosessi liikahti taas pitkän askeleen eteenpäin, kun poliittiset puolueet pääsivät viime viikolla sopuun 336-jäsenisessä parlamentissa Nepalin kommunistipuolueen (maoistit CPN-M) aloitteesta kutsutussa erityisistunnossa. Istunnossa on käsitelty jo kolmisen viikkoa maoistien kahta aloitetta: Nepalin julistaminen tasavallaksi parlamentissa ja täysin suhteellisen vaalitavan käyttöä tulevissa perustuslakia säätävän kansalliskokouksen vaaleissa. Myöhemmin kommunistipuolue CPN-UML (United Marxist Leninists) esitti käsiteltäväksi oman esityksensä. Sen tarkoituksena oli löytää kompromissi Nepal kongressipuolueen (NC) ja maoistien välillä, kun sekä CPN-M että NC lukkiutuivat omien kantojensa taakse eikä neuvotteluissa päästy eteenpäin. Maoistit vetivät pois oman ehdotuksensa tasavallan julistamisesta ja menivät UML:n ehdotuksen taakse.

Parlamentti hyväksyi äänestyksen jälkeen CPN-UML:n esityksen tasavallan julistamiseksi ja CPN-M:n esityksen suhteellisesta vaalitavasta. Vasemmistopuolueet yhdistivät voimansa äänestyksessä, ja saivat esitykset läpi yksinkertaisella enemmistöllä.

UML:n esityksen mukaan parlamentin tulee ohjia hallitusta välittömästi määrittämään tarvittavat menettelytavat ja konkreettiset askeleet Nepalin julistamiseksi tasavallaksi. Esitys vaatii nimeämään uuden vaalipäivän ja ilmoittamaan syyt miksi vaaleja ei aikaisemmilla kerroilla pystytty pitämään sovitusti.

Girija Prasad Koiralan johtama hallitus on nyt moraalisen paineen alla esittää parlamentille käsiteltäväksi lakiesitykset parlamentin seuraavassa yleisessä istunnossa, vaikkakin Koiralan puolue NC ei ollut kummankaan esityksen takana. Molemmat esitykset vaativat muutoksia väliaikaiseen perustuslakiin ja siihen tarvitaan kahden kolmanneksen enemmistö eli kongressipuolueen tuki. Hallituksen ei ole pakko viedä lakiesityksiä parlamenttiin, koska ne olivat ns. kansalle merkityksellisiä esityksiä ("of public importance") ja niiden tarkoitus on vain kiinnittää hallituksen huomio asiaan.

Päätös on historiallinen, koska se on ensimmäinen merkittävä väliaikaisen parlamentin tekemä päätös ja siihen päästiin monipolvisten neuvottelujen jälkeen. Se on myös ollut varsinainen tulikoe CPN-M:lle. Puolue selvisi kuukausia kestäneestä kädenväännöstä ja parlamentarismin karikoista ja onnistui viime metreillä luomaan poliittisen liiton arkkivihollisensa UML:n kanssa. Äänestyksen jälkeen kaikki puolueet korostivat seitsemän puolueen yhtenäisyyden tärkeyttä.

Nepalin hauraan poliittisen tilanteen johdosta hallituksen tulee miettiä tarkasti miten se aikoo edetä. Maoistit eivät ole enää hallituksessa, mutta äänestys antoi näyttöä heidän roolistaan rauhanprosessissa. Rauhanprosessin koossapitäminen tulee jatkossakin vaatimaan päättäjiltä äärimmäistä varovaisuutta ja herkkyyttä.

Rauni Haapamäki, Katmandu