Nepal och Finland förstärker sitt samarbete

Finland är villigt att rikta sitt växande utvecklingsstöd till den regionala utvecklingen i Nepal. Initiativet diskuterades den 2 april när Nepals premiärminister Pushpa Kamal Dahal träffade utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen under sitt Finlandsbesök.

Finland uppmanar de olika ministerierna i Nepal att samarbeta över förvaltningsgränserna för att utveckla landet lokalt och regionalt. Det är särskilt viktigt i Nepal, eftersom befolkningen består av tiotals etniska grupper och språkliga minoriteter. Samtidigt stödjer man Nepals målsättning att skapa en fungerande förbundsstat där regionernas självständiga utveckling är viktig. Med hjälp av initiativet vill man utöka verksamhetens effektfullhet genom att utnyttja synergieffekter i utvecklingssamarbetet med Nepal.

Man har redan erfarenhet av samarbete mellan olika förvaltningsgrenar i utvecklingssamarbetet med Nepal, dem har man fått från miljöprojekt där ministerierna för lokal utveckling, industri, miljö, vetenskap och teknologi deltog. Nyligen anslöt sig också hälsovårds- och befolkningsministerierna.

Ministrarna träffades senast i samband med utrikeshandels- och utvecklingsminister Väyrynens resa till Nepal i början av februari.

Förutom flickors och kvinnors ställning framhävde president Halonen pressfrihetens betydelse i sitt samtal med premiärminister Dahal. Foto: Republikens presidents kansli Förutom flickors och kvinnors ställning framhävde president Halonen pressfrihetens betydelse i sitt samtal med premiärminister Dahal. Foto: Republikens presidents kansli

Premiärminister Dahal träffade också republikens president Tarja Halonen. De diskuterade ländernas bilaterala relationer, Nepals snabba omvandling från kungadöme till republik, beredningen av den nya konstitutionen samt frågor om mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. President Halonen framhävde kvinnors och flickors ställning och pressfrihetens betydelse.

Nepals fredsprocess togs upp också i diskussionen med statsminister Matti Vanhanen, då man också konstaterade att investeringsskyddsavtalet som man undertecknade i februari 2009 för med sig goda möjligheter att utveckla handeln mellan länderna.

Till Dahals program hörde också ett möte med den nepalesiska kolonin i Finland. Hans budskap till dem var att Nepal vill koncentrera sig på att få till stånd ekonomisk tillväxt efter alla dramatiska förändringar. De väldiga vattenreserverna och turismen erbjuder goda förutsättningar, men näringslivet och den privata sektorn behövs också, betonade Dahal.

Finlands och Nepals utvecklingssamarbete

Finland och Nepal knöt diplomatiska förbindelser år 1974 och utvecklingssamarbetet inleddes år 1983. År 2008 uppgick Finlands stöd till Nepal till 8,6 miljoner euro, och avsikten är att höja det till 20 miljoner euro till år 2012. En förutsättning för att stödet ska höjas är att fredsprocessen fortskrider.

Stödet koncentreras till naturresurssektorn, stöd av fredsprocessen, demokratins utveckling och främjande av mänskliga rättigheter.

Nepal är ett av Finlands långvariga samarbetsländer inom utvecklingssamarbetet.