Nepalilaisten toiveita: Etusijalle koulutus, eroon kastijärjestelmästä

Nepalilaiset äänestivät huhtikuun historiallisissa vaaleissa muutoksen puolesta. Maasta tuli tasavalta, entiset sissit ovat nyt hallitusvastuussa ja pitkään vallassa ollut kongressipuolue oppositiossa. Global.finland kyseli katmandulaisilta, miltä muutos näyttää. Pääkaupunki Katmandu on monikasvoisen Nepalin sulatusuuni, jonne ihmiset suuntaavat paremman elämän toivossa.

"Koulutukseen panostamalla voidaan parantaa elämää"

Hari Bhakta Acharya, kuva: Tarjaleena Kiiveri Hari Bhakta Acharya on kotoisin Itä-Nepalista, mutta hän on työskennellyt tarjoilijana Katmandussa jo kuusi vuotta. Hari ei ole itse jatkanut opintojaan kymmenennen luokan jälkeen, joten hän haluaa auttaa yliopistossa opiskelevaa veljeään taloudellisesti.

”Uskon, että jotkin asiat tulevat muuttumaan ajan kuluessa. Vanha hallitus oli korruptoitunut ja sen jäsenet suosivat omia sukulaisiaan ja kyläläisiään.

Uskon, että uusi hallitus saa aikaiseksi hyviä asioita. Se on luvannut rakentaa uusia teitä ja rakennuksia. He ovat myös luvanneet ilmaisen koulutuksen kaikille nepalilaisille. Ainoastaan koulutukseen panostamalla voidaan parantaa elämää syrjäseuduilla. Minun kylässäni oli kastijärjestelmä epävirallisesti voimassa vielä lapsuudessani. Nyt se on jo poistunut melkein kokonaan, kun ihmiset ovat saaneet enemmän koulutusta ja he ymmärtävät, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia.”

"Traditiot ovat kuin vahvan puun juuret"

Ram Devi Ranjit Shrestha, kuva: Tarjaleena Kiiveri Ram Devi Ranjit Shrestha on asunut Katmandussa jo kaksikymmentä vuotta. Hän tuli aikoinaan pääkaupunkiin opiskelemaan kieliä ja perusti kymmenen vuotta sitten kielikoulun, jossa hän opettaa nepalia ja englantia. Hänellä on kaksi kouluikäistä tytärtä.

”Mielestäni uusi hallitus työskentelee ahkerasti ratkaistakseen Nepalin ongelmat. Toivon heidän parantavan erityisesti maaseudun köyhien ihmisten koulutusmahdollisuuksia ja koulutuksen tasoa. Vain koulutusta lisäämällä voidaan ratkaista suuret ongelmat, kuten kastijärjestelmä tai naisten huono asema. Hyvin koulutetut kaupunkilaiset eivät enää välitä kastijärjestelmästä. He myös haluavat kouluttaa tyttärensä ja poikansa yhtä hyvin. Nepalissa tavat ja traditiot ovat kuin suuren ja vahvan puun juuret, niitä ei voi katkaista nopeasti, vaan se vaatii aikaa. ”

"Nepalissa tarvitaan hyvät säännöt ja lait"

Sita Gurung, kuva: Tarjaleena Kiiveri Sita Gurung on maaseudulta kotoisin oleva kolmannen vuoden taideopiskelija. Loma-aikoinaan hän työskentelee myyjänä valokuvausliikkeessä.

”En usko, että nykyinen hallitus on kovinkaan paljon edellistä parempi. He ajavat vain omiensa asiaa. Nepalissa tarvittaisiin hyvät säännöt ja lait sekä kunnollista johtamista ilman korruptiota tai nepotismia. Maan infrastruktuuri on hirveän heikko ja olot syrjäseuduilla ovat todella huonot verrattuna Katmanduun. Toivon kuitenkin, että uusi hallitus pystyisi parantamaan oloja ja poistamaan eriarvoisuuden.”

"Emme ehdi ajatella politiikka"

Sanjay ja Genelel Sahah, kuva: Tarjaleena Kiiveri Sanjay ja Genelel Sahah ovat kotoisin Intiasta, mutta he ovat yli 20 vuoden ajan asuneet Katmandussa, missä he keräävät metallia ja muovia myydäkseen ne intialaiselle kierrätysfirmalle. Miehet käyvät pari kertaa vuodessa kotikylässään tapaamassa perheitään.

” 25 vuotta sitten ajat olivat paljon paremmat, sillä silloinen kuningas oli hyvä. Viime vuosina korruptio on lisääntynyt ja tehnyt elämän vaikeaksi. Toivon asioiden parantuvan uuden hallituksen myötä”, sanoo Genelal Sahah. ”Olemme tavallisia köyhiä ihmisiä ja meidän on tehtävä paljon työtä saadaksemme rahaa perheellemme. Emme me ehdi ajatella politiikkaa.”

”Minusta uusi pääministeri Pushpa Kamal Dahal on hyvä ihminen. Hän on taitava puhumaan ja neuvottelemaan. Olen varma, että Dahal pystyy ratkaisemaan Koshin alueen tulvakysymyksen yhdessä Intian kanssa.”, sanoo Sanjay Sahah

"Toivon uuden hallituksen tuovan rauhan"

Ganesh Sarki, kuva: Tarjaleena Kiiveri Ganesh Sarki on työskennellyt viitisen vuotta puutarhurina Katmandussa. Hän on kotoisin Koillis-Nepalista, missä hänen perheensä edelleen asuu.

”Toivon uuden hallituksen tuovan rauhan Nepaliin. Uskon sen saavan aikaan hyviä muutoksia, mutta ne eivät tapahdu heti, siihen menee aikaa. Kymmenen vuoden päästä meillä on toivottavasti tarpeeksi sähköä, työpaikkoja ja paremmat palkat.

Uusi hallitus on luvannut lopullisesti poistaa kastijärjestelmän ja tehdä kaikista nepalilaisista tasa-arvoisia. Monet alakastiin kuuluvat elävät todella köyhää elämää eristettyinä muista kyläläisistä. Heiltä on esimerkiksi kielletty pääsy kylän kaivolle.

Toivon uuden hallituksen antavan lisää rahaa koulutukselle. Aikaisemmin valtion koulu oli ilmainen vain ensimmäiset viisi luokkaa, nyt kahdeksan. Olen itse käynyt vain seitsemän vuotta koulua. Ehkäpä tulevaisuudessa kaikilla nepalilaisilla lapsilla on mahdollisuus opiskella ilmaiseksi kymmenen luokkaa.”

Tarjaleena Kiiveri, Katmandu