Naisvoimaa Nepalin kaukaisimmasta kolkasta

49-vuotias Manju Rayamajhi työskentelee paikallishallinnon palveluksessa Dotin piirikunnassa Luoteis-Nepalissa. Juhannuksen alla hän tutustuu Suomen vesihuoltoon maassamme vierailevan nepalilaisryhmän kanssa.

Manju Rayamajhi, Nepal. Kuva: Marja-Leena Kultanen Naiset Luoteis-Nepalin syrjäkylissä tarvitsevat tukea, vetoaa Manju Rayamajhi. Kuva: Marja-Leena Kultanen

Kahdeksan vuotta työtä naisten näkökulman tuomiseksi kehitykseen ja heidän asemansa parantamiseksi näkyy vankkana ammattitaitona.

"Hän on erittäin kokenut ja aktiivinen", kehuu Suomen rahoittaman maaseudun vesivarahankkeen nepalilainen projektipäällikkö Kamal Jaishi.

Viimeiset puolitoista vuotta Rayamajhi on edistänyt naisten asioita Dotissa, joka on yksi kymmenestä piirikunnasta, joiden alueella vesihanke toimii. Työmaa on kaukana Katmandusta, jossa Rayamajhin perhe asuu.

Työskentely suomalaisten kanssa on hänelle tuttua jo parinkymmenen vuoden takaa. Tuolloin hän hoiti hallintoasioita Suomen rahoittamassa metsähankkeessa.

"Koordinointi on tärkein osa työtäni. Käyn kylissä ja yhteisöissä katsomassa, mitä naiset tekevät", hän kertoo.

Vastuualueeseen  kuuluu kaikkiaan 26 kyläkehityskomiteaa, joista kahdessa on Suomen rahoittaman vesihankkeen toimintaa.

Naiset pyörittävät arkea - miehet töissä Intiassa

Naisia kannustetaan parantamaan toimeentuloaan pienillä maataloushankkeilla. "Vihannesten ja kasvisten viljely, vuohien kasvatus", Rayamajhi luettelee mahdollisuuksia.

Tulot voivat kuitenkin kohentua vasta kun alueelle saadaan kunnollinen kylmävarasto. "Sitä tarvitaan esimerkiksi perunoiden ja appelsiinien säilytykseen."

Myös meijeri on toiveissa, jotta vuohien ja puhvelien maidosta voidaan jalostaa myytäviä tuotteita.

Naiset pyörittävät taloutta useimmissa kylissä, sillä miehet ovat siirtotyöläisinä Intiassa. Kaukolännen kylistä Intiaan on lyhyt matka - se näkyy esimerkiksi kohonneina hiv-tartuntoina, Rayamajhi pahoittelee.

Nepalin kymmenen vuotta kestänyt konflikti näkyy myös leskien suurena määränä. Rayamajhi arvioi alueellaan olevan 200 - 300 konfliktin takia leskeksi jäänyttä naista, joiden asioita hoitaa kaksi yhdistystä.

Kylien naisvoittoisuus näkyi huhtikuussa pidetyissä historiallisissa vaaleissa, hän kertoo. Itse hän työskenteli vastaavana vaalivirkailijana ainoalla täysin naisvoimin naisitetulla vaalipaikalla Dipayalin kaupungissa. "Vaalipäivä oli elämäni tärkeimpiä päivä."

Naisten aseman parantamisessa riittää työsarkaa syrjäisissä kylissä. "Toivoisin että Suomi antaisi apua Dotin naisten vahvistamiseksi", Manju Rayamajhi vetoaa.

Marja-Leena Kultanen