Minister Koirala: Nepal värdesätter Finlands stöd

”Nepal genomlever ett historiskt brytningsskede just nu. Demokratin är ännu ny och fredsprocessen på hälft. Men vi vill genomföra den, och vi värdesätter att Finland stödjer oss” sade Nepals utrikes- och biträdande premiärminister Sujata Koirala som träffade sin kollega Alexander Stubb den 10 mars.

Minister Stubb och hans kollega från Nepal, minister Koirala, håller presskonferens i Sjöekipaget under P.E. Damoyes landskap. Foto: Eero Kuosmanen. Minister Stubb och hans kollega från Nepal, minister Koirala, håller presskonferens i Sjöekipaget under P.E. Damoyes landskap. Foto: Eero Kuosmanen.

Nepal har befunnit sig i ett övergångsskede sedan det tio år långa kriget upphörde, genom eldupphör som övergick i en fredsprocess i november 2006. Stubb och Koirala diskuterade förutom fredsprocessen regionala frågor, och särskilt Kinas och Indiens roller i området. ”Jag tackade Nepal för att landet understöder Finlands medlemskap i FN:s säkerhetsråd” berättade Stubb.

Koirala tackade i sin tur Finland för utvecklingssamarbetet i Nepal. Nepal är ett av Finlands åtta långvariga partnerländer inom utvecklingssamarbetet, och samarbetet där fokuserar på utbildnings- och naturresurssektorerna. Samarbetets tyngdpunkt håller på att väga över till naturresurssektorn som omfattar vatten och sanitet, miljön, skogen och klimatförändringen. Finlands understöd uppgick till cirka 10 miljoner euro år 2009, och avsikten är att uppnå 20 miljoner år 2012.

Minister Koirala träffade under sitt besök förutom utrikesminister Stubb också utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen och social- och hälsovårdsminister Liisa Hyssälä. Till programmet hörde också ett besök på Kampens servicecentral i Helsingfors.