Lisätutkimukset tarpeen Nepalin oletetusta joukkohaudasta

Nepalin ihmisoikeuskomissio on pyytänyt maansa ulkoministeriötä lähettämään suomalaisten oikeuslääketieteen asiantuntijoiden tutkimuslöydökset Suomeen lähempiä tutkimuksia varten. Nepalissa ei ole oikeuslääketieteen laboratorioita, missä voi tehdä tarvittavia histologisia tai DNA-tutkimuksia.

Tarkempia tutkimuksia suosittelivat epäiltyä hautapaikkaa Shivapurin alueella tutkineet professorit Helena Ranta ja Pekka Saukko. He päättivät kaksiviikkoisen tutkimuksensa 15. helmikuuta ja luovuttivat esiraporttinsa Nepalin ihmisoikeuskomissiolle (NHCR) ja YK:n ihmisoikeuspäävaltuutetun Nepalin toimistolle (OHCHR). Heidän mukaansa on liian aikaista sanoa, onko kyse ihmislöydöksistä.

Suomalaisen oikeuslääketieteen asiantuntijaryhmä  oli Nepalissa OHCHR:n kutsumana. Mission tarkoituksena oli antaa asiantuntija-apua kansalliselle ihmisoikeuskomissiolle ja paikallisille oikeuslääketieteen asiantuntijoille Shivapurin kansallispuistossa löytyneen oletetun hautapaikan jäännöksien tutkimuksissa.

Niin kansainväliset kuin nepalilaiset ihmisoikeusjärjestöt ovat pitäneet selvitysmatkaa tärkeänä. Vihdoinkin tahdonvastaisesti kadonneiden kohtaloa on alettu tutkia ja rankaisemattomuuden purkaminen on saatu alulle. Ihmisoikeusjärjestöt toivovat jatkoa selvitystyölle. NHCR ja OHCHR ovat toivoneet, että myös Dhanusassa itäisellä Terailla tutkittaisiin epäilty hauta-alue.

Tulevia tutkimuksia edesauttaa selvitysmatkan saama paikallinen poliittinen tuki. Shivapurin tutkimukset ovat herättäneet julkisuudessa pelkästään myönteistä huomiota, kertoo Suomen Katmandun-suurlähetystössä konfliktikysymysten neuvonantajana työskentelevä Rauni Haapamäki.

Nepalilaiset ovat esittäneet epävirallisia pyyntöjä asiantuntija-avun jatkamisesta ja oikeuslääketieteen laboratorion tukemisesta sekä mahdollisen uuden hautapaikan tutkimisesta.

Marja-Leena Kultanen