Kunnareita Kathmandussa

Kathmandulaisella Dinalla, 13, on uusi harrastus, jonka hän aloitti muutama kuukausi sitten. Dinan mielestä parasta tässä uudessa harrastuksessa on pallon koppaaminen ja ehdottomasti juokseminen. Pallon lyöminenkin menettelee.

Dina joukkuekavereineen kuuluu nepalilaisittain edelläkävijöihin, sillä heidän harrastuksena on pesäpallo.

Tällä viikolla järjestetään ensimmäiset Etelä-Aasian pesäpallomestaruuskilpailut Kathmandussa. Takana on intensiivinen kahden päivän harjoitusleiri, jota on ollut järjestämässä juuri perustetun Nepalin Pesäpalloliiton lisäksi Juha Antikainen, Suomen Pesäpalloliiton aluevalmentaja. Antikainen on aiemmin vienyt pesäpallon sanomaa eteenpäin Intiassa, jossa lajista kiinnostuttiin alun perin YouTube-videoiden innoittamana.

Suomen Kathmandun suurlähetystö osallistui suurlähettiläs Jorma Suvannon johdolla kilpailujen virallisiin avajaisiin. Pelaajien naurusta ja innokkuudesta päätellen pesäpallolla on potentiaalia nousta maan suosituimpien urheilulajien, jalkapallon ja kriketin, ohella varteenotettavaksi harrastusvaihtoehdoksi myös täällä. Jo tällä viikolla harjoituskentällä oli tungosta, kun samalla kentällä oli 150 pelaajaa harjoittelemassa läpilyöntejä, etenemistä ja koppaamista. Nepalin Pesäpalloliiton tarkoituksena onkin sisällyttää laji useiden yksityiskoulujen opetussuunnitelmaan.

Vastus tämän viikon kilpailuissa on kova, sillä Kathmanduun saapui Etelä-Intiasta asti joukkueita mittaamaan kisaisäntien pesäpallotaidot. Budhanilkanthan tyttöjen joukkuetta edustava Dina luottaa kuitenkin omaan vahvuuteensa, eli nopeuteen. Kun häneltä kysyttiin päivän taktiikasta, vastaus oli selkeä – taktiikkana on juosta niin kovaa kuin pystyy.