Kuningasvalta päättyy Nepalissa

Nepalin perustuslakia säätävä kansalliskokous päätti keskiviikkona monarkian lakkauttamisesta ja maan siirtymisestä tasavaltaan. Päätös lopetti 240-vuotisen kuningasvallan.

Perustuslakia säätävä kansalliskokous kokoontui 28. kesäkuuta ensimmäiseen istuntoonsa. Historiallisen tapahtuman puheenjohtajana toimi kokouksen vanhin jäsen Kul Bahadur Gurung. Poliittinen kädenvääntö muun muassa presidentin ja pääministerin välisestä vallanjaosta myöhästytti istunnon alkua 10 tunnilla. Kansalliskokouksen lopulta kokoonnuttua sen jäsenet äänestivät tasavallan toteuttamisesta.

Paikalla olleista 564 jäsenestä 560 antoi äänensä tasavallan puolesta neljän oikeistolaisen RPP-puolueen edustajan äänestäessä vastaan. Kansalliskokous julisti Nepalin liittovaltiopohjaiseksi demokraattiseksi tasavallaksi (Federal Democratic Republic) vähän ennen puoltayötä. Toukokuun 28. päivä on nimetty tasavallan päiväksi.

Näin Shah-dynastia, jonka historia ulottuu 450 vuoden päähän ja joka on hallinnut Nepalia viimeiset 240 vuotta, tuli tiensä päähän. Perustuslakia säätävä kansalliskokous päätti kuninkaan ja kuninkaallisen perheen osalta, että he eivät enää nauti erityisoikeuksista tai etuisuuksista vaan heidät rinnastetaan tavallisiin kansalaisiin.

Kuningas Gyanendra Shahin ja hänen perheensä tulee jättää kuninkaallinen palatsi 15 päivän sisällä. Palatsi sen kaikkine kulttuuriperintöineen ja omaisuuksineen muutetaan kansallismuseoksi. Perhe muuttanee yksityisomistuksessaan olevaan asuntoon.

Kansalliskokouksen on määrä kokoontua seuraavan kerran 6. kesäkuuta, jolloin käsittelyssä ovat muun muassa presidentin valtaoikeudet. Eilisessä tunteja kestäneessä neuvottelussa puolueet pääsivät yhteisymmärrykseen väliaikaisen perustuslain muuttamisesta ja perustuslaillisesta presidenttiydestä, mutta hienosäätö presidentin oikeuksista ja velvoitteista jatkuu.

Samanaikaisesti käynnissä ovat hallitusneuvottelut, jotka ovat osoittautuneet juuri niin hankaliksi kuin etukäteen osattiin pelätä.

Kansalaiset juhlivat eilen Katmandun kaduilla historiallista päivää, jonka kunniaksi valtion virastot ja monet muut laitokset ja liikkeet olivat saaneet vapaapäivän. Paikalla oli myös ennätysmäärä turvallisuutta valvovia aseellisia poliiseja. Paria hylsypommia lukuun ottamatta tilanne pysyi hallinnassa, ja tunnelma oli korkealla aamusta yömyöhään.

Nepal on Suomen pitkäaikainen kehitysyhteistyön kumppanimaa.

Pirkko-Liisa Kyöstilä, Katmandu