Koronavirusuutiset Nepalissa

Ulkonaliikkumiskiellot eivät enää ole voimassa Nepalissa ja suuri osa palveluista on palautunut normaaliksi. Intiassa leviävä koronavirusmuunnos kuitenkin uhkaa myös Nepalia, joten varovaisuuteen kehotetaan. Tarkat ajankohtaiset maahantulovaatimukset tulee aina tarkistaa ennen matkaa, sillä tilanne voi muuttua nopeasti vaatimusten ja rajoitusten osalta.

26.3.2021

Maahantulosäännökset

Nepalin kansainvälinen lentokenttä Kathmandussa avattiin 1.9. Tällä hetkellä lentoja on rajoitetusti maahan ja maasta pois. Viisumin hakeminen Tribhuvanin lentokentällä ilman ennakkolupaa Nepalin viranomaisilta on mahdollista vain Nepalissa syntyneille henkilöille, diplomaateille, kansainvälisten järjestöjen, kuten YK:n työntekijöille ja näiden ryhmien perheenjäsenille. Muut kuin mainitut ryhmät voivat kääntyä Nepalin ulkomaanedustustojen puoleen turistiviisumin hankintaa varten tai hakea ennakkolupaa Nepalin viranomaisilta rajalla myönnettävää viisumia varten.

Kaikki tällä hetkellä maahan saapuvat joutuvat 10 päivän karanteeniin. Lisäksi maahan saapuvilla on oltava maksimissaan 72 tuntia vanha negatiivinen koronatestitulos.

Lisätietoja:

•            Department of Immigration(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanti)

Liikkuminen

Ulkonaliikkumiskiellot eivät enää ole voimassa Nepalissa, mutta ajankohtainen tilanne kannattaa aina tarkistaa ennen matkan aloittamista. Paikallisliikenne ja taksit saavat operoida, kunhan noudattavat terveyssuosituksia. Sekä kansainväliset, että maansisäiset lennot operoivat.

Terveys

Ulkona liikkuessa vaaditan suojamaskin käyttöä. Nepalin hallitus linjasi 6.7. maskipakon. Maskitta liikkumisesta voidaan sakottaa. Ruokakauppoihin mentäessä tehdään kuumemittaus otsasta lukevalla etämittarilla, eikä kauppoihin pääse ilman maskia.

Yleinen terveydenhuollon taso Nepalissa on erittäin alhainen ja turisteja palvelevien yksityisten sairaaloiden kapasiteetti on myös hyvin rajallinen. Laajamittainen epidemia on suuri haaste maan terveydenhuollolle.

Ajantasaista tietoa Nepalin korona-tilanteesta löytyy WHO Nepalin(Linkki toiselle web-sivustolle.) sivuilta (englanti)

Palvelut

Kathmandunlaaksossa päivittäispalvelut toimivat normaalisti yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta. Samoin suurimmassa osassa Nepalia kaupat, pankit ja muut palvelut saavat olla auki normaalisti. Palvelujen saatavuuteen voi kuitenkin tulla muutoksia hyvinkin lyhyellä varoitusajalla, ja muutoksista tiedotetaan heikosti englanninkielisessä mediassa.

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Ilman maskia ulkona liikkumisesta voidaan sakottaa.

Muuta huomioitavaa

Nepalissa ei ole ilmennyt ulkomaalaisiin kohdistuvaa syrjivää tai uhkaavaa käytöstä.

Englannin kielistä uutisointia Nepalin tilanteesta voi seurata seuraavista medioista:

•            The Kathmandu Post(Linkki toiselle web-sivustolle.)

•            My Republica(Linkki toiselle web-sivustolle.)

•            Nepali Times(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Edustuston asiakaspalvelu

Suomen suurlähetystön asiakaspalvelu on auki rajoitetusti oleskelulupahakemuksia ja laillistuksia varten. VFS Global -viisumikeskus ottaa rajoitetusti  vastaan viisumihakemuksia erikseen määritellyiltä erityisryhmiltä. Näihin erityisryhmiin kuuluvat mm. perhesiteen tai vakiintuneet parisuhteen perusteella viisumia hakevat. Suurlähetystöllä asiointiin tarvitaan aina ennalta tehty ajanvaraus. Suurlähetystö palvelee asiakkaita myös puhelimitse ja sähköpostin välityksellä. Kansalaispalvelut ovat saatavilla Suomen kansalaisille ja Suomessa pysyvästi asuville.

 

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected].

Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.