Bhutanilaisten pakolaisten tulevaisuus kuohuttaa Nepalissa

Kaakkois-Nepalin pakolaisleireillä on parinkymmenen vuoden ajan asunut yli satatuhatta Bhutanin pakolaista. Jännitteet leireillä ovat viime viikkoina purkautuneet kahakoiksi. 

Bhutanian pakolaisia Nepalissa. Kuva: UNHCR Bhutanista paenneet nepalilaistaustaiset lhotsampat ovat eläneet eristettynä seitsemälle pakolaisleirille Kaakkois-Nepalissa lähes kahdenkymmenen vuoden ajan. Vaikka leirejä pidetään hyvätasoisina, ovat erityisesti nuoret turhautuneet työttömyyteen ja koulutusmahdollisuuksien rajallisuuteen.

Pakolaisilla ei ole oikeutta työskennellä tai omistaa maata Nepalissa. Myös aliravitsemus ja seksuaalinen väkivalta kalvavat leirien hyvinvointia.

Lukuisista neuvottelukierroksista huolimatta Bhutan ja Nepal eivät ole onnistuneet löytämään osapuolia tyydyttävää ratkaisua. Niin epätietoisuus ja toivottomuus tulevaisuudesta ovat osaltaan lisänneet jännitteitä leireillä.

Yhdysvallat halukas sijoittamaan pakolaisia

Yhdysvallat ja neljä muuta maata tarjoutui hiljattain sijoittamaan uudelleen yli 80 000 pakolaista. Tarjous on antanut toivoa monille pakolaisille. Samalla se on kuitenkin lisännyt jännitteitä leireillä.

Vuosikymmenen ajan paluumuuton puolesta puhuneet ryhmät pelkäävät, että uudelleensijoitus rikkoo toiveet lopullisesta paluusta Bhutaniin. Radikaaleimmat ryhmät ovat uhkailleet ja painostaneet uudelleensijoitusta puoltavia.

Viime aikoina media on linkittänyt ääriainekset maoisteihin, mutta varmaa tietoa yhteyksistä ja niiden laajuudesta ei ole. Toukokuun lopussa kipinät leimahtivat avotuleksi, kun uudelleensijoituksen puolesta ja sitä vastaan asettuneet ryhmät ottivat väkivaltaisesti yhteen leirillä Jhapan piirikunnassa.

Tilannetta rauhoittamaan kutsutut Nepalin aseellisen poliisin joukot avasivat tulen, minkä seurauksena yksi pakolainen kuoli ja useat haavoittuivat. Mellakat jatkuivat ja tilastot synkkenivät toisen kuolonuhrin ja lukuisten loukkaantuneiden verran. Haavoittuneista osa on poliiseja.

Levottomuudet ovat levinneet piirikunnan muille leireille, joissa väkivaltaisuuksilta on toistaiseksi vältytty. UNHCR:n mukaan tunnelma on kuitenkin hyvin kireä.

Intia mukaan neuvotteluihin

Myös Intia on joutunut kouriintuntuvasti vastakkain pakolaisongelman kanssa, kun joukko pakolaisia pyrki kotimaahansa Intian kautta. Pitkän marssin nimeä kantavaan kampanjaan liittyi tuhansia pakolaisia.

Intia sulki monet raja-asemistaan, ja lähetti paikalle maan rajaturvallisuusjoukkoja estämään pakolaisten läpikulun. Tilanne päätyi yhteenottoihin, joissa kuoli kaksi ja loukkaantunut lähes sata ihmistä.

Väkivaltaisuuksien tutkinta on käynnistetty. Pakolaisten tilanne on silti yhä kattavaa ratkaisua vailla.

Nyt myös Intian viranomaiset ovat Nepalin ja Bhutanin ohella luvanneet istuutua neuvottelupöytään pakolaisten edustajien kanssa.

Mikäli tyydyttävää ratkaisua ei saada aikaiseksi pakolaisten asettamassa määräajassa, ovat paluumuuton kannattajat uhanneet jatkaa kampanjaansa ja voimistaa toimiaan.

Pakolaisjärjestöt: integraatio Nepaliin myös mahdollista 

Kansainväliset ihmisoikeus- ja pakolaisjärjestöt ovat vedonneet Nepaliin, jotta tämä hyväksyisi paikallisen integraation halukkaille. Kansainvälistä  yhteisöä on kehotettu kaksinkertaistamaan yrityksensä suostutella Bhutan hyväksymään paluumuutto sitä haluaville pakolaisille.

UNHCR ajaa kokonaisvaltaista ratkaisua pakolaistilanteisiin, jossa kaikki kolme vaihtoehtoa - integraatio Nepaliin, paluumuutto Bhutaniin, sijoittuminen kolmanteen maahan –  ovat samanarvoisia. Keskeistä on taata jokaiselle pakolaiselle vapaus ja valta päättää omasta tulevaisuudestaan ilman painostusta ja uhkailua. Tätä korosti myös toukokuussa Nepalissa vieraillut YK:n pakolaiskomissaari António Guterres.

UNHCR onkin aloittamassa laajamittaisen tiedotuskampanjan kaikissa seitsemässä leirissä. Se antaa leiriläisille tietoa heidän oikeuksistaan ja uudelleensijoituksen prosessista. 

Johanna Poutanen, Katmandu