Avunantajat: Tuki Nepalin opetussektorille voi jatkua 

Avunantajat ovat päättäneet jatkaa tukeaan Nepalin opetussektorille saatuaan valtionvarainministeriön asettaman tutkimuslautakunnan raportin. Nepalin valtiovarain- ja opetusministeriöt lupasivat jatkossakin ottaa korruptiokysymykset vakavasti. 

Nepalin entinen opetusministeri Ram Chandra Kushwaha erotettiin tehtävästään 25. helmikuuta väärinkäytösepäilyn takia. Kushwahan epäillään ohjanneen perusteettomasti varoja opettajien palkkaamiseen lahjuksia vastaan. 

Avunantajat pitävät maaliskuussa valmistunutta raporttia rehellisenä ja avoimena. 

”Nepalin hallitus ja opetusministeriö ovat tuoneet epäkohdat julkisuuteen, mikä on tehnyt opetussektori verrattain läpinäkyvän hallinnonalan”, arvioi koulutusalan erityisasiantuntija Petri Hautaniemi Suomen Nepalin-suurlähetystöstä. 

Raportissa ehdotetaan jatkotoimia rakenteellisten epäkohtien osalta ja haetaan avunantajilta lisää tukea seurantaa ja arviointia koskevaan työhön. 

Nepalin opetusministeriön ja avunantajien yhteistyökokouksessa päätettiin perustaa yhteinen työryhmä edistämään järjestelmällistä raportin suositusten toimeenpanoa. Suomi ilmoittautui työryhmään mukaan. ” Avunantajat pitävät raportin esittämän toimenpideohjelman välitöntä suunnittelua tervetulleena”, Hautaniemi sanoo. 

Opetussektori vie Nepalin valtion vuotuisesta talousarviosta 16 prosenttia. Nepal kattaa itse lähes 70 prosenttia menoista, ja lopusta kolmanneksesta vastaavat kansainväliset avunantajat.  

Nepal on Suomen pitkäaikainen kehitysyhteistyön kumppanimaa. Suomi on luvannut osallistua Nepalin uuden koulutussektoriohjelman rahoitukseen yhteensä 16 miljoonalla eurolla vuosina 2010 – 2014. Muut rahoittajat ovat Australia, Iso-Britannia, Norja, Tanska ja Euroopan unioni. Myös Aasian kehityspankki, Maailmanpankki ja YK:n lastenavun rahasto Unicef osallistuvat rahoitukseen.