Saunakulttuuri kukoistaa Norjassa

Saunakulttuuri kukoistaa Norjassa

Saunainto on kasvanut Norjassa viime vuosina paljon, ja saunoja löytyy useita ympäri maata. Tarjonta on monipuolista eikä luoviakaan ratkaisuja ole kaihdettu. Tromssan ruijansuomalaisella yhdistyksellä on esimerkiksi perinteinen sauna Tromssansaaren pohjoisrannalla(Linkki toiselle verkkosivustolle), ja Trondheimin Pirbadetissa(Linkki toiselle verkkosivustolle) voi kokeilla sekä turkkilaista että suomalaista saunaa.

Skarven, Skarven
Sørengas Badstue- og Helårsbadeanstaltin uusi saunalautta Skarven avattiin marraskuussa 2018. Kuva: SBHA

Oslolaisille on tullut vuosien varrella tutuksi kaupungin edustalla kelluvat saunalautat ja muutama vuosi sitten rakennetun kulttuurialue SALT:in saunat(Linkki toiselle verkkosivustolle). Sata henkeä vetävän suurimman saunan etuosa on lasia, joten jokainen saunoja voi nauttia löylyistä ihaillen samalla kaupunkia ja merta. Helsingin Allas Sea Pool on noussut otsikoihin Norjassa. Syksyn aikana on ollut puhetta samanlaisen ratkaisun toteuttamisesta (Linkki toiselle verkkosivustolle)– mahdollisine saunoineen – myös Oslossa.

Tarjontaa kaupungeissa

SALT ei suinkaan ole ainoa saunapalveluita tarjoava paikka Oslossa. Sørengan sauna- ja ympärivuotisuimaseuran(Linkki toiselle verkkosivustolle) ylläpitämä talkoovoimin rakennettu lautta Langkaialla on ympäristöystävällinen, ja siitä pääsee pulahtamaan Oslovuonoon ympäri vuoden. Samalla idealla toimii myös KOK Oslo(Linkki toiselle verkkosivustolle), joka löytyy oopperatalon kupeesta – molemmista paikoista on upeat näkymät ja vierailijat saavat kokea aitoa saunatunnelmaa aivan kaupungin sydämessä.

Suurlähetystö osallistui Norjan ulkoministeriön avantouintiklubin sekä Sørengan sauna- ja ympärivuotisuimaseuran kutsumana uuden saunalautan avajaisiin 12. marraskuuta. Kyseinen sauna avattiin Bjørvikaan oopperatalon taakse, ja se on ilmeeltään tyylikkään moderni. Oopperatalon puoleinen seinä on lasia, joten maamerkkiä pääsee katselemaan lauteilta käsin.

Länsirannikolla matkailevien kannattaa etsiä saunatarjontaa Bergenin suunnalta. Itse kaupungista löytyy kehuttu Bergen Hammam(Linkki toiselle verkkosivustolle), turkkilainen sauna, joka oli ensimmäinen laatuaan Norjassa. Reippailijoiden mekka Vossissa voi valita itselleen sopivia aktiviteetteja, joiden jälkeen kannattaa poiketa löylyissä ja ulkoporeammeissa rentoutumassa. Myös monet hotellit ja kylpylät ovat viime vuosina ottaneet saunan osaksi valikoimaansa.

Epätavallisia ratkaisuja kokeilunhaluisille

Trondheimissa sijaitsevan Norjan teknillis-luonnontieteellisen yliopiston kansainväliset opiskelijat rakensivat arkkitehtien opastuksella muutama vuosi sitten pienen saunan luonnonkauniin Jotunheimenin kupeeseen. Eldmølla(Linkki toiselle verkkosivustolle)-niminen sauna vie vuoristoisesta maasta tilaa vain viisi neliömetriä, mutta on neljä ja puoli metriä korkea. Alastomuuteen rohkaistaan, sillä "se voi tehdä jokapäiväisestä elämästä jännittävämpää."

Samalla yliopistolla oli toinenkin epätavallinen saunaprojekti, nimittäin saunan rakentaminen toisen maailmansodan aikaiseen bunkkeriin Trondheimiin. Tämä sauna rakennettiin suomalaisten Sami Rintalan ja Pasi Aallon johdolla. Kontrasti kylmän bunkkerin ja lämpimän saunatilan välillä on suuri, eikä rakennuksessa ole vesijohtoja. Saunoessa ja peseytyessä käytetty vesi virtaa lattian kautta suoraan viereiseen vuonoon, ja tunnelma on maanläheinen. Nämä tavallisesta poikkeavat saunat tarjoavat elämyksiä kokeilunhaluisimmille.

Suomalaisia saunoja norjalaisissa kodeissa

Norjassa suosittuja suomalaisia saunoja rakentaa suomalainen saunamestari ("Finsk badstumester") Timo Parviainen, josta lähetystö teki artikkelin vuonna 2016.

teksti: Aimi Paasu, Suomen Oslon-suurlähetystö

SALT Oslo: https://www.salted.no/(Linkki toiselle verkkosivustolle)

KOK Oslo: https://www.kokoslo.no/(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Tromssan ruijansuomalainen yhdistys: https://tromssannorsu.wordpress.com/sauna-badstue/(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Pirbadet Trondheim: https://www.pirbadet.no/(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Sørengas Badstue- og Helårsbadeanstalt (SBHA): https://www.sbha.no/(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Bergen Hammam: http://hammam.no/(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Eldmølla Sauna: http://xn--eldmlla-t1a.no/(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Trondheim BunkerSauna: http://ntnulivestudio.org/projects/bunkersauna/(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Finsk Badstumester Timo Parviainen: http://finskbadstumester.no/(Linkki toiselle verkkosivustolle)