Maailmalla sattuu ja tapahtuu

Vahinko voi sattua vaikka Lontoon keskustassa, ja siksi matkavakuutuksen hankkiminen on jokaiselle lomalle tarpeen. Ulkoministeriön matkustustiedotteet kannattaa lukea, jotta osaa välttää vaaranpaikan. Lue muiden matkailijoiden kokemuksia siitä, mitä maailmalla voi sattua, ja miten hankaluuksilta voisi välttyä.

Lomalla voi iskeä monenlainen yllättävä hätä. Kuva: U.S. Geological Survey, Flickr.com, ccby 2.0 Lomalla voi iskeä yllättävä hätä turvallisessakin matkakohteessa. Kuva: U.S. Geological Survey(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), Flickr.com, ccby 2.0

Lomailu ulkomailla on mukavaa, eikä ulkoministeriö halua pelotella kansalaisia matkustamasta. Konsulitapaukset, joissa ulkomailla pulaan joutunutta avustetaan, ovat kuitenkin moninkertaistuneet kymmenessä vuodessa. Siksi ulkoministeriö toivoo, että kaikki matkalaiset muistaisivat matkalle lähtiessään turvallisen kolme M:ää: matkustustiedotteen, matkustusilmoituksen ja matkavakuutuksen.

Ulkoministeriö kyseli kansalaisilta Facebook-kampanjassa, onko heillä kokemuksia siitä, kun ulkomailla on tullut hätä käteen. Entä onko ulkoministeriöstä ollut apua? Olisiko jotain voinut tehdä toisin, ja välttyä kommelluksilta?

Haaveri voi yllättää missä vaan

Vaikka matkustaisi turvalliseenkin matkakohteeseen, kannattaa matkavakuutukseen aina sijoittaa. Vahinko kun ei tule kello kaulassa.

”Lähellä oli avuntarve Lontoossa joulukuussa, mutta onneksi selvisin vain vähäisin ruhjevammoin. Nimittäin kaaduin ruuhka-aikaan Oxford Streetillä pahan kerran. Löin pääni katuun. Silmälasit menivät tuusan nuuskaksi. Onneksi oli matkavakuutus! Onneksi selvisin ilman aivotärähdystä ja säikähdyksestä toettuani verenpaineenikin laski normaaliksi.” 

Aktiivilomalaisille sattuu tapaturmia. Vaara voi vaania vaikka liukumäessä:

”Vietnamissa vesipuistossa ajoimme liukumäessä seinän puhki. Tyttöystävälläni meni jalka rikki. Matkavakuutuksen takia oli helppo käydä lääkärissä. Itse ei tarvinnut maksaa mitään vaan sairaala laskutti suoraan vakuutusyhtiötä, helppoa.”

Harmia hampaista, pidempi lasku tipasta

Pienikin ongelma voi ulkomailla ilman vakuutusta käydä kalliiksi. Hoito suoritetaan lähes aina yksityissairaaloissa, joissa laskua voi pienestäkin operaatioista koitua rutkasti.

”Thaimaassa vuosi sitten toinen piilolinssi hajosi silmään. Toisen puolikkaan sain pois, mutta toista en sitten millään. Siinä mentiin sitten taksilla kansainvälisen sairaalan päivystykseen, ja lopulta naistohtori värjäsi silmään jääneen linssinpuolikkaan keltaiseksi. Lääkäri pääsin vihdoinkin poistamaan linssin, ennen kuin se ehti vallan kuivua verkkokalvolle... Vakuutusyhtiö korvasi kaikki vahingosta koituneet kuluni nopeasti.”

Hammasongelmat voivat aiheuttaa päänvaivaa ja isomman loven lompakkoon, jos vakuutus ei ole kunnossa.

”Viime Aasian-reissulla hammaslääkärille oli todella paljon tarvetta, kun yksi etuhammas lohkesi ja takahammas kipeytyi sietämättömäksi. Matkavakuutuksen ansiosta pystyin menemään hammaslääkärille hoidattamaan ne kuntoon. Ilman vakuutusta olisi tullut erittäin kalliiksi.”

Jos pakki sattuu menemään pahemman kerran sekaisin, voi lasku olla jo monia tuhansia euroja.

”Olin viime vuonna kiertelemässä Jamaikalla, ja tein matkustusilmoituksen mikä onnistui helposti s-postin välityksellä. Hyvä, että tein, koska maassa oli vaalit juuri tuona aikana ja tiedä mitä olisi voinut tapahtua. Otin myös matkavakuutuksen, mikä osoittautui kultaakin kalliimmaksi. Sairastuin pahaan suolistotulehdukseen, enkä olisi saanut lääkäripalveluja ilman sitä. Lääkäri tuli hotellille asti ja viiden päivän kuluttua olin taas jalkeilla.”

Hätätilanteessa on edustuston tai ulkoministeriön numero tarpeen

Suomen edustustot maailmalla avustavat esimerkiksi, jos matkailijalta katoaa passi, matkailija joutuu vahinkotilanteeseen,kuten kolariin, tai jos kohdemaassa on todellinen kriisitilanne.

Kohdemaan edustuston yhteystiedot voi tilata kännykkään mobiilipalveluna(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Hätätilanteessa voi soittaa myös ulkoministeriön päivystykseen +358 9 160 55555. Esimerkiksi passin katoaminen ei kuitenkaan ole hätätilanne, vaan hoidetaan toimistoaikana edustustossa.

Maissa, joissa ei ole Suomen edustustoa, Suomen kansalainen voi hätätilanteessa kääntyä minkä tahansa muun EU-maan edustuston puoleen.

Ei vara venettä kaada

Matkalle lähtiessä tulee muistaa turvallisen matkailun kolme M:ää: matkustustiedote, matkustusilmoitus ja matkavakuutus. Matkustustiedotteesta(Linkki toiselle web-sivustolle.) kannattaa tarkistaa, mikä on kohdemaan turvallisuustilanne. Suomen paikallinen suurlähetystö tarkkailee tilannetta ja ulkoministeriö päivittää tiedotteen, mikäli turvallisuustilanne muuttuu.

”Ollessani pari vuotta sitten omatoimimatkalla Sambiassa, Malawissa ja Tansaniassa, olin erityisen tyytyväinen saamaani informaatioon ulkoministeriön matkustustiedotteista. Tulostin kohdemaiden edustustojen yhteystiedot mukaan matkalle ja tein etukäteen matkustusilmoitukset internetissä. Koin hyvin tarpeellisiksi turvallisuuteen ja rikollisuuteen liittyvät osiot matkustustiedotteissa. Uskaltaisin väittää, että osittain niiden ansiosta matka meni täysin ongelmitta, kun osasi jo etukäteen välttää turvattomia alueita ja toimia suositelluilla tavoilla. Aion lukea matkustustiedotteita jatkossakin, ja osaltaan ne antavat matkalla turvallisen olon, kun tietää kenen puoleen kääntyä tarvittaessa. Merkitys vain korostuu, mitä eksoottisempiin maihin aikoo matkustaa.”

Matkustusilmoitus(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) taas tarkoittaa yhteystietojen antamista ulkoministeriölle kriisitilanteita varten. Esimerkiksi arabikevään kuohunnan aikana matkustusilmoituksen tehneisiin otettiin yhteyttä. Kun kaupalliset yhteydet maasta pois eivät toimineet, osalle Egyptin-matkalaisista järjestettiin poikkeuksellisesti omakustanteinen evakuointilento.

Kaikesta ei ulkoministeriökään ymmärrä varoittaa

Matkalla saattaa tulla vastaan myös hankaluuksia, joista ei tiedotteissa ole osattu varoittaa. Matkalaiset ovat itse ensisijaisesti vastuussa turvallisuudestaan ja lomansa onnistumisesta. Esimerkiksi käytöksen kanssa kannattaisi pitää jäitä hatussa lomallakin.

”Ystävälleni kävi USA:ssa niin, että näytettyään keskisormea uhkaavasti kadun poikki pyrkivälle autoilijalle, joutui yöksi putkaan. Autoilijan mukaan olisi tehnyt jotain pahempaakin. Ja poliisit epäilivät ilmeisesti ulkomaalaistaustaisen omaa lausuntoa. Olisiko tässä tapauksessa ollut apua ulkoministeriön neuvoista?”

Jos viranomaisten kanssa tulee hankaluuksia, voi edustusto auttaa esimerkiksi asianajajan hankkimisessa. Oikeusavustajana edustusto ei voi toimia.

Vastauksia Facebookissa suoritettuun kyselyyn saatiin runsaasti, ja ulkoministeriö kiittää kaikkia kokemuksiaan jakaneita. Vastanneiden kesken arvottiin Madventuresin Mad Manners -kirjoja. Ulkoministeriötä ja kohdemaan edustustoa kannattaa seurata jatkossakin sosiaalisessa mediassa. Kauttamme saat matkailuun liittyvää ajankohtaista tietoa. Kasvokkain tapaat meitä taas vuoden 2014 Matkamessuilla.

Teksti: Riia Järvenpää