25.6.2024

Nigeria: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata erityistä varovaisuutta

Poikkeava turvallisuustaso

Borno: Vältä kaikkea matkustamista
Yobe: Vältä kaikkea matkustamista
Adamawa: Vältä kaikkea matkustamista
Gombe: Vältä kaikkea matkustamista
Kaduna: Vältä kaikkea matkustamista
Katsina: Vältä kaikkea matkustamista
Zamfara: Vältä kaikkea matkustamista
Bauchi: Vältä tarpeetonta matkustamista
Kano: Vältä tarpeetonta matkustamista
Jigawa: Vältä tarpeetonta matkustamista
Niger: Vältä tarpeetonta matkustamista
Kogi: Vältä tarpeetonta matkustamista
Sokoto: Vältä tarpeetonta matkustamista
Abia: Vältä tarpeetonta matkustamista
Plateau: Vältä tarpeetonta matkustamista
Taraba: Vältä tarpeetonta matkustamista
Delta: Vältä tarpeetonta matkustamista
Bayelsa: Vältä tarpeetonta matkustamista
Rivers: Vältä tarpeetonta matkustamista
Anambra: Vältä tarpeetonta matkustamista

Muut turvallisuustason tiedot

Vältä kaikkea matkustamista Niger-joen suistoalueille.
Pääkaupungissa Abujassa ja liike-elämän keskuksessa Lagosissa tilanne on suurelta osin rauhallinen ja suhteellisen turvallinen. Koko maassa terrori-iskun mahdollisuutta ei voida sulkea pois. Nigerian yleinen turvallisuustilanne on heikko. Rikollisuus ja kidnappaukset ovat mahdollisia koko maassa. Viranomaisten toimintakykyyn ei voida kaikissa tilanteissa luottaa.

Ajankohtaista

Kehotamme maassa olevia pysymään valppaina ja noudattamaan erityistä varovaisuutta Yhteiskunnallisen liikehdinnän ml. protestien riski on kohonnut. Suosittelemme välttämään väkijoukkoja, ml. mielenosoituksia, sekä seuraamaan paikallisviranomaisten tiedotteita.

Kansainvälisten pankki- ja luottokorttien käyttöä ei suositella kopiointiriskin vuoksi, eikä kansainvälisen luottokortin käyttö monesti ole edes teknisesti mahdollista. Nigerian naira on suljettu valuutta, eli valuuttaa ei voi vaihtaa ennen maahan saapumista.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Nigerian yleinen turvallisuustilanne on heikko ja rikollisuus ja korruptio yleistä. Viranomaisten toimintakykyyn ei voida kaikissa tilanteissa luottaa. Väkivaltaiset ryöstöt ml. kotimurrot ja kidnappaukset ovat mahdollisia koko maassa. Myös merellä liikuttaessa kidnappauksen riski on korkea Guineanlahdella toimivien merirosvojen vuoksi.

Nigeriassa toimii useita väkivaltaisia ääri- ja rikollisliikkeitä. Terrorististen iskujen uhka on korkea koko maassa. Suurin osa terrori-iskuista on tapahtunut koillis-Nigeriassa, mutta myös muualla Nigeriassa, etenkin maan pohjoisissa osavaltioissa terroristiset iskut ovat yleistyneet. Erityisesti uskonnollisina juhlapyhinä ja yhteiskunnallisina muutosaikoina, kuten vaalien aikana, terrorismin uhka on kohonnut. Maanviljelijöiden ja paimentolaisten väliset yhteenotot ovat tavallisia. Kaakkois-Nigeriassa vuoden 2021 alusta uudelleen aktivoitunut separatistinen liikehdintä on aiheuttanut levottomuutta.

Suurin osa kansainvälisestä matkustuksesta suuntautuu pääkaupunki Abujaan ja liike-elämän keskukseen Lagosiin, joissa liikkuminen päiväsaikaan on suhteellisen turvallista ja yleisimmin käytettyjen korkeatasoisten hotellien sekä julkisten rakennusten turvatoimet ovat yleensä tiukat.

Rikollisuus

Maantie-, auto- ja muut ryöstöt sekä kidnappaukset ovat tavallisia. Erityisesti pimeällä sekä yksin tai jalan liikkumista tulisi välttää.

Erilaisten huijausyritysten mahdollisuuteen tulee suhtautua vakavasti. Huijauksia saattaa tulla esim. sähköpostin muodossa niin yrityksille kuin yksityisille henkilöille. Näihin viesteihin ei tule vastata. Korruptio on Nigeriassa yleistä.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenne on Nigeriassa suurin turvallisuusriski. Julkinen liikenne on käytännössä olematonta, ja yksityisautokanta on osittain hyvin heikkoa. Erityisesti Afrikan suurimmassa kaupungissa Lagosissa liikenne on erittäin ruuhkaista ja nopeatempoista. Onnettomuuksia sattuu paljon, eikä apua ole useinkaan nopeasti saatavilla. Teiden kunto vaihtelee suuresti.

Aseelliset ryöstöt maanteillä ja myös kaupungeissa esim. liikennevaloissa, erityisesti pimeän aikaan ja hyvin valvottujen alueiden ulkopuolella ovat yleisiä. Joissain tapauksissa ajoneuvon pysäyttäneet rikolliset ovat esiintyneet viranomaisina tai sotilaina.

Lentokoneiden huolto ja tarkastus eivät kaikilta osin täytä kansainvälisiä vaatimuksia. Maansisäisten lentojen aikataulut eivät usein pidä paikkaansa, ja lentojen peruuntuminen on yleistä. Lentäminen on siitä huolimatta usein varteenotettavin matkustustapa. Esimerkiksi pääkaupunki Abujasta ei suositella lähdettävän ulos muulla tavoin kuin lentämällä. Mikäli välttämättömistä syistä näin on tehtävä, Abujan ja Lagosin ulkopuolelle liikuttaessa on suositeltavaa käyttää yksityisen turvafirman palveluja.

Luonnonolot

Kausittaiset rankkasateet ja niiden mukanaan tuomat tulvat ovat tavallisia, samoin kuin voimakkaat ukonilmat varsinkin sadekaudella huhti-lokakuussa.

Terveys

Kansainvälisen rokotuskortin esittämiseen tulee varautua maahan saavuttaessa. Keltakuumerokotus on pakollinen. Malariaa esiintyy yleisesti, joten sopivasta malarianestolääkityksestä kannattaa huolehtia ennen matkaa. Sadekautena malarianestolääkitys on erityisen tarpeellinen. Nukkumista hyttysverkoilla suojaamattomissa tiloissa kannattaa välttää, erityisesti jos ilmastointia ei ole käytettävissä. Hyttysten pistoilta kannattaa suojautua myös käyttämällä hyttyskarkotteita. Hyvään käsihygieniaan on tärkeää kiinnittää huomiota.

Kaikki säännöllisesti käytettävät lääkkeet tulisi varata mukaan matkan ajaksi, sillä apteekeissa myytävien lääkkeiden laatuun ei voi luottaa. Terveydenhuollon taso vaihtelee huomattavasti ja on yleisesti ottaen heikko. Vesijohtovesi on aina keitettävä ja suodatettava. Suositeltavaa on käyttää vain pullotettuja juomia. HIV-tartunnat ovat yleisiä.

Maan lait ja käytännöt

Nigeriassa homoseksuaalisuus on rikos.

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].